У оквиру програма Ерасмус+ Еуропска комисија објавила је позив за пријаве пројеката за 2020. годину. Очекивани прорачун за овај програм износи више од три милијарде еура и већи је за 12 посто у односу на 2019. годину.

Повјереник за образовање, културу, младе и спорт Тибор Наврацсицс изјавио је како је јако задовољан због улагања више од 3 милијарде еура у Ерасмус+.

“То ће нам помоћи да наставимо иницијативу еуропских свеучилишта, показујући континуирано улагање у еуропски образовни простор. Поносан сам што високообразовне институције формирају снажне нове савезе, утирући пут за свеучилишта будућности, за добробит студената, особља и друштва у цијелој Еуропи”, нагласио је повјереник Наврацсицс.

На овај начин младим Еуропљанима пружит ће се још више прилике за учење, оспособљавање и стјецање професионалног искуства у иноземству, приопћено је из Еуропске комисије.

Ерасмус+ је значајан програм Еуропске уније за мобилност и транснационалну сурадњу у подручјима образовања, оспособљавања, младих и спорта, чији су циљеви побољшање вјештина и запошљивости те модернизација образовања, оспособљавања и запошљавања младих.

У свибњу 2018. Комисија је предложила удвостручење прорачуна за Ерасмус на 30 милијарди еура за раздобље од 2021. до 2027. године.

У програму Ерасмус судјелују и високошколске установе из БиХ као партнерске државе. Национални Ерасмус+ уред у БиХ пружа подршку државним тијелима, високообразовним институцијама и другим релевантним скупинама у имплементацији Ерасмус+ активности у високом образовању.