У Сјеверној Македонији, једној од земаља Балканске мигрантске руте, ситуација је мирна.

Након затварања границе с Грчком почетком 2016. године, број миграната се знатно смањио. У држави постоје четири центра: два транзицијска Табановце и Ђевђелија, Центар за тражитеље азила Визбегово и прихватни центар Газибаба, који је затвореног типа. Наша екипа посјетила је центре Табановце и Визбегово.

У транзицијском центру Табановце вријеме као да је стало. Некада је у овом центру знало бити око четири тисуће миграната, ми смо сада затекли њих 16. Иако је Балканска рута службено затворена, илегалне цесте нису. Мигранти налазе начин како да оду у земље западне Еуропе.

Руман и Имад из Афганистана стигли су у Сјеверну Македонију преко Грчке, а циљ им је отићи у Француску. Руман каже да је морао отићи из своје земље, а за прелазак границе до сада је дао око 4 тисуће еура.

РУМАН, Афганистан

Имамо проблем у Афганистану с Талибанима и ИСИЛ-ом. Желим отићи у Француску, имам обитељ у Паризу.

ИМАД, Афганистан

Обитељ ми је у Афганистану, брат ми је у Француској, много ми недостаје, веома.

Транзицијски центар Табановце, у истоименом селу на самој граници са Србијом, један је од два оваква центра у Сјеверној Македонији. У њега мигранти могу доћи када желе, по храну, медицинску помоћ или одмор, каже замјеник управника транзицијског центра Арбнор Тефику.

АБНОР ТЕФИКУ, замјеник директора Транзицијског центра “Табановце”

Сада је мирна ситуација, нема много миграната, дођу овдје и могу отићи када желе. Не можемо их задржати мимо њихове воље, наравно. Имамо информације да се крећу око центра, али не можемо их натјерати да дођу овдје.

Они који се одлуче да траже азил долазе у Визбегово, прихватни центар за тражитеље азила, који се налази око три километара од центра Скопја. Ове године број захтјева за азил благо је повећан у односу на прошлу годину, потврђује директор прихватног центра Владимир Бислимовски.

ВЛАДИМИР БИСЛИМОВСКИ, директор прихватног Центра за тражитеље азила “Визбегово”

Прошле године број тражитеља азила био је 300, ове године мислим да ћемо завршити неки број од 500. Обично не желе остати овдје, дођу мало и иду. По статистици некој обично остају неких десетак дана овдје у нашем центру и иду.

Како Македонци кажу, нема најаве о новом избјегличком валу из Турске и Грчке. Откако су почетком 2016. године границе Сјеверне Македоније, па тако и читава Балканска рута, формално затворене, у Сјеверној Македонији ситуација је знатно мирнија него претходних година.