Централна изборна комисија Косова саопштила је да ће коначне резултате ванредних парламентарних избора, одржаних 6. октобра, објавити данас уколико, након пребројавања гласова из дијаспоре, не буде приговора Изборном панелу за жалбе и представке.

“Закон о општим изборима даје могуц́ност подношења жалбе у року од 24 часа Изборном панелу за жалбе и представке у вези са администрацијом пребројавања у Центру за бројање и резултате. Стога, знајуц́и да је процес пребројавања гласачких листиц́а према одлуци Врховног суда завршен у уторак око поноц́и, ЦИК је дужан да поштује овај законски рок”, саопштено је из ЦИК-а.

ЦИК је најавио да ће објавити коначне резултате избора након што од надлежних институција добије потврду да не захтијевају ревизију процеса.

Послије проглашавања коначних резултата, политичке партије и кандидати за посланике који су учествовали на пријевременим парламентарним изборима, а незадовољни су резултатима, имају право жалбе Изборном панелу за жалбе и представке.

У случају да су незадовољни одлукама панела, могу се жалити Врховном суду Косова, док је највиша инстанца за жалбе Уставни суд Косова.

Према до сада објављеним резултатима, највише гласова на изборима одржаним 6. октобра освојило је Самоопредељење, слиједи Демократски савез Косова, на трећем мјесту је Демократска партија Косова, док је четврта коалиција Алијансе за будућност Косова и Социјалдемократске партије Косова.

По тим резултатима, коалиција Социјалдемократске иницијативе, Алијансе ново Косово и Партије правде, није прешла изборни праг од пет одсто.