Да ли Србији пријете санкције Сједињених држава због куповања наоружања из Русије? Да ли Србија намјерава купити руски одбрамбени систем С 400 и да ли је он можда остао у Србији након што је допремљен за недавно одржану српско-руску војну вјежбу “Словенски штит? То су актуелна питања у регији, након што је представник америчког генералног секретара за Западни Балкан Метју Палмер изразио забринутост због распоређивања руске војне опреме на територији Србије и наговијестио могућност санкција.

Предсједник Србије Александар Вучић тврди да Србија нема намјеру да купи С 400, не само због тога што за то нема пара, већ и зато што се приликом набавке оружја води рачуна о томе које је оружје на листи могућих санкција.

Оно што би, међутим, заиста могло да води америчким санкцијама према Србији је куповина руских хеликоптера М35, познатих као “летеће оклопњаче” и “убице тенкова”.

Санкције које би Америка могла да уведе Србији нису санкције попут оних из 90-их година, већ специфично намијењене за војне сврхе. Амерички закон под именом “Борба против америчких непријатеља кроз санкције” спроводи се у виду блокаде средстава и банкарских забрана куповине, па би Србија под санкције могла доћи по аутоматизму примјене тог закона. А што се тиче одбрамбеног система С 400, за који ником није познато да ли је враћен у Русију или не, забринутост Запада не односи се на то да би Србија уз његово коришћење могла да гађа НАТО авионе, већ да би то из Србије могла да ради Русија.

“Са тим системом, неколико стотина километара ви видите све што иде према вама и можете да се супротставите и прије него што дође до ваше територије”, појашњава Милован Дрецун, предсједник Одбора за безбједност Скупштине Србије.

Одбрамбени С 400 још никад није употријебљен, иако се одржавају вјежбе и симулације. Радар је опсега 400 километара и потребно је 3 до 4 минуте да се униште авиони који су лоцирани.