Предсједник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоан разговарао је телефоном с америчким колегом Доналдом Трампом, приликом чега су потврдили сусрет у Вашингтону 13. новембра.

Ердоган и Трамп су такође разговарали о билатералним односима и регионалним питањима, саопштено је из Уреда турског предсједника.

Предсједник Сједињених Америчких Држава (САД) написао је на Твитеру да је обавио “добар разговор” с турским колегом.

“Управо сам имао јако добар разговор с турским предсједником Ердоганом. Обавијестио ме је да су заробили бројне борце ИСИС-а за које се извјештавало да су побјегли током сукоба, укључујући супругу и сестру терористичког убице ал-Багдадија”, написао је Трамп, мислећи на недавно убијеног лидера терористичке организације ИСИС Абу Бакра ал-Багхдадија.

Бивши вођа ИСИС-а Ал-Багхдади неутрализован је у операцији коју су америчке специјалне снаге крајем октобра извеле на периферији сиријске провинције Идлиб.

Турска је у сриједу потврдила да су њене снаге сигурности ухапсиле супругу и сестру ал-Багхдадија.

Трумп је додао да се “радује” сусрету с турским предсједником идуће сриједе, 13. новембра у Бијелој кући.

Анкара је 17. октобра с Wасхингтоном постигла договор о паузирању операције “Извор мира” на период од 120 сати како би се дало вријеме припадницима YПГ/ПКК-а да се повуку из пограничног појаса на сјевероистоку Сирије.

Турске оружане снаге су 9. октобра покренуле операцију “Извор мира“ против припадника организације YПГ/ПКК на источној обали Еуфрата како би осигурали државну границу Турске и у пограничном појасу Сирије успоставили сигурну зону за добровољни повратак избјеглица.