На конференцији за медије “Један посјет – двострука заштита” која се одржала у Хрватском новинарском дому (ХНД) окупљени здравствени стручњаци разговарали су о надолазећој сезони грипе и заразним болестима узрокованима пнеумококном бактеријом те могућностима спречавања респираторних инфекција вакцинацијом, као једном од најучинковитијих мјера превенције.

У Хрватској је, према подацима Хрватског завода за јавно здравство (ХЗЈЗ), у протеклој сезони забиљежено укупно 61.206 пријављених особа обољелих од грипе те 107 смрти.

Против грипе у прошлој сезони вакцинисале су се укупно 323.303 особе, од чега свега 112 трудница. Стручњаци упозоравају како је страх трудница од компликација неутемељен те како је важно за нерођено дијете и трудницу спријечити појаву грипе у вријеме трудноће.

Вакцинисање против грипе обавља се сваке године, а против пнеумококне болести одрасли се у правилу вакцинишу једанпут. Обе вакцине могу се примити истовремено одвојеном апликацијом, осигуравајући тако двоструку заштиту тијеком једног посјета лијечнику, најављено је на данашњој конференцији за медије.

Један од новитета за надолазећу сезону грипе је и набавка четверовалентног вакцинисања о чијим је предностима говорио Владимир Драженовић, водитељ Националног Центра за грипу ХЗЈЗ-а.

“Доступно је 360 тисућа доза четверовалентног вакцинисања против грипе које ће, за одређене категорије угроженог становништва, бити бесплатно, као и 70.000 додатних доза вакцина за оне који се желе вакцинисати с купљеним вакцинама. Једна од посебности четверовалентног вакцинисања је та што оно има још један сој грипе Б, која је до сада била непредвидива и која је могла угрозити наше суграђане чак и ако су се вакцинисали тровалентном вакцином. Набавом четверовалентне вакцине отклањамо могућност заразе тим другим сојем Б, тако да ће наши суграђани бити у потпуности ‘покривени’ вакцином против грипе. С овим четверовалентним вакјцинисањем бит ће покривени против соја грипе А1Н1, Х3Н2 и два соја вирусне грипе Б”, појаснио је Драженовић.

Драженовић је нагласио како “грипа обољелог баца у кревет” те права сезона грипе траје “од Божића до Ускрса”, али како су јако ријетки, спорадични случајеви присутни изван тог периода, због чега се с вакцинисањем становништва почиње већ од почетка студеног/новембра.

Драженовић је казао како у Хрватској за сада нема вируса грипе, но како су присутни неки други вируси, као нпр. параинфлуенца, који имају сличну клиничку слику као грипа.

Одазив на вакцинисање новим, четверовалентном вакцином је одличан, казао је Драженовић те истакнуо како је посебно важно да буду вакцинисане четири скупине становништва за које је вакцинисање бесплатно. То су труднице, јер тиме штите себе и своје нерођено дијете, затим здравствени радници који су у повећаном ризику од обољења и пријеноса заразе, јер су у сталном контакту с обољелима. Важно је цијепити се особама старијим од 65 година те особама које болују од неких кроничних болести, а ту спадају сви добни узрасти.

Прошле године против грипе у Хрватској се цијепило тек 112 трудница, што је мали број с обзиром да Хрватска годишње има преко 36.000 порода, о чему је говорио Ратко Матијевић из Клинике за женске болести и породе КБ-а Меркур.

Матијевић је нагласио како грипа код трудница често захтијева болнички третман с обзиром да је међу женама у репродуктивној доби које бивају хоспитализиране свака трећа трудница због имуноинсуфицијенице коју често узрокује трудноћа.

Матијевић сматра да је слаб одазив трудница на вакцинисање узрокован страхом од негативних учинака, но како службена медицина нема забиљежене податке о томе. Управо се од стране најрелевантнијих свјетских институција препоручује цијепљење трудница овим четверовалентним цјепивом, поручује Матијевић, чиме се од грипе заштићује и новорођено дијете тијеком првих шест мјесеци живота. Упозорава како грипа као високофибрилна болест, која изазива високу температуру, може изазвати најразличитије компликације у трудноћи, од пријевременог порода до смањене порођајне тежине новорођенчета.

Осим грипе, велик ризик и озбиљне здравствене компликације узрокују и болести узроковане пнеумококном бактеријом. Најчешће су угрожена дјеца, особе старије од 65 година и болесници с кроничним болестима.

“Слабији имуни сустав повећава могућност инфекције и развоја болести, а све је чешће присутна отпорност пнеумокока на конвенционалне антибиотике, што изискује проналажење других ефикасних метода контроле пнеумококне болести, као што је цјепиво. Вакцина штити од компликација болести проузрочених том бактеријом прије свега од упале плућа.Вакцина се може примијенити у комбинацији с неким другим вакцинама која су редовита према календару”, истакнула је Ирена Ивковић-Јурековић, водитељица Одјела за пулмологију Клинике за дјечје болести Загреб.

Осим Што смањује број упала плућа, примјена вакцине против пнеумокока доноси и друге користи: смањену потрошњу антибиотика и мањи број хоспитализација, а с порастом цијепљења дјеце и већу заштиту невакцинисане дјеце дјеце.

За све који желе смањити ризик од грипе цијепљење је започело 6. студеног/новембра.