Наполеонов омиљени генерал званично је идентификован помоћу ДНК анализе остатака његовог костура који је имао само једну ногу, а пронађен је на западу Русије.

Анализом је потврђено да кости припадају Чарлс-Етињеу Гудину, тврде француски археолози, а преноси ББЦ.

Гудин је у 44. години живота погођен топовском куглом у близини града Смоленска током француске инвазије Русије 1812. године. Морали су му ампутирати ногу након тог инцидента, али је свеједно умро три дана касније од гангрене. Његово срце је враћено у Француску.

Костур су у јулу открили француски и руски археолози у дрвеном ковчегу у парку испод темеља.

Потрага за Гудиновим посмртним остацима почела је у мају, а предводио ју је Пјер Малиновски, хисторичар који је добио подршку Кремља.

Ове је седмице рекао да су се ДНК налази на остацима пронађени у Русији поклапали с онима Пијер-Цезара Гудина, брата Чарлс-Етињеа Гудина, који је такођер био наполеонски генерал.

ДНК анализа је показала поклапање од 100 посто. Нема више никакве сумње – рекао је Малиновски за телевизију Франце Блеу.

У вријеме његове смрти 22. аугуста 1812., француска војска уклонила је Гудиново срце и сахранила га у капели на паришком гробљу Пер Лашез.

Истраживачи су користили мемоаре Луис-Николаса Давоута, још једног француског генерала из наполеонске ере, који је организовао Гудинову сахрану и описао локацију. Потом је слиједило још једно писмено свједочење очевица што их је одвело до ковчега.

Од рођења аристократ, Гудин је био учесник и француских револуционарних и наполеонских ратова. Похађао је исту војну школу као Наполеон Бонапарта, а вјерује се да је био један од омиљених генерала француског цара.

Биста с његовим ликом налази се у палачи Версаиллес, његово име је уписано на Тријумфалну капију у Паризу, а по њему је названа и једна улица у главном граду Француске.