Након што је Одбор за унутарње тржиште и заштиту потрошача Еуропског парламента расправљао о обавези увођења јединственог пуњача за све мобилне апарате и мање електроничке уређаје, потпредсједница еуропских социјалиста, хрватска представница у ЕП-у Биљана Борзан је рекла да би до стандардизације пуњача могло доћи већ идуће године.

“Ово су јако добре вијести за грађане. Сватко од нас има неколико старих пуњача по ладицама, а константно скупљамо нове. Неки пуњачи дижу цијену уређаја и за 300 куна, тако да ће ова стандардизација којом би постојао један пуњач за све врсте мобилних телефона те могуће и других малих електроничких уређаја, довести до значајних уштеда за грађане”, поручила је Борзан путем приопћења.

Истакнула је како индустрија у годину дана потроши оно што природа произведе за 18 мјесеци те како само електронски отпад расте од три до пет посто сваке године диљем ЕУ.

“Мјере које је Комисија до сада подузимала, а које су биле на добровољној бази, нису получиле резултате. Произвођачи се нису одазвали, јер њима различити пуњачи који се промјене у свакој генерацији мобитела стварају профит. Стандардизацијом пуњача за половицу електроничких уређаја потрошачи ће уштедјети више од пола милијарде еура до 2021.”, објашњава Борзан.

У околиш се годишње одложи 51.000 тона пуњача, управо зато су у тијеку конзултације о начину на који би се пуњач требао стандардизирати, а законске одредбе би се могле усвојити већ идуће године, појашњава хрватска заступница Борзан.

“Желим нагласити да би стандардизација пуњача требала бити само један мали корак према одрживијој потрошњи. Наиме, чак 78 посто потрошача је морало замијенити свој мобилни телефон због разлога који су се лако могли ријешити у фази дизајна производа и на томе планирам даље радити”, каже Борзан.