Сребреничка Бања Губер 1903. године на америчко тржиште извезла је милион боца љековите воде. Након рата, некада популарно љечилиште престало је са радом. Годинама опћинске власти покушавају да Бању Губер оживе. Сада су спремни и на кредитно задужење. У њено покретање било би уложено 800 хиљада марака.

Локална власт најављује да би Бања Губер ускоро требало да почне са радом. Покретање Бање, кажу, биће приоритет. Грађани Сребренице се надају да ће тако и бити, барем дијелом капацитета, јер би то значило нова радна мјеста.

„Бања Губер је била један од ослонаца развоја овдје у Сребреници прије рата. Имамо обећања, долазио је један тим из Владе РС да покуша да ријеши тај проблем, најављено је да ће и у будућности доћи представници Владе РС и општине Сребреница“, каже замјеник начелника Општине Сребреница Хамдија Фејзић.

Општина Сребреница ће се за капиталне пројекте кредитно задужити 2,4 милиона КМ. Од тога ће 800 хиљада бити уложено у покретање Бање Губер.

„Средства која су планирана ће се утрошити након регулације, односно након добијања потребне документације, која захтијева много времена, много труда и мнго рада, како би дошли до реализације ових средстава. Наравно, средства су обезбијеђена како бисмо ми имали једну сигурност да уђемо у овај посао, а уколико не буде простора да се реализује у овом периоду, ми ћемо то пребацити на пројекте који ће моћи да се израде без застоја“, наводи начелник Општине Сребреница Младен Грујичић.

Бања Губер је главни туристички потенцијал Сребренице. Сребреница ће у настојањима да покрене бању имати подршку Владе Републике Српске.

„Општина Сребреница ће свакако имати подршку Министарства трговине и туризма, туристички потенцијали су нажалост мало искориштени, али ево радимо да они буду искориштени у свом пуном сјају, онако како и заслужује Општина“, тврди помоћница министра за туризам и угоститељство Републике Српске Драгана Ристић.

Можда је тешко поновити успјех Бање Губер из 1903. године, али сигурно је да би њено покретање значило оживљавање Сребренице, али и ширег региона.