Кабинет предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића позват ће данас на разговор амбасадора Француске у БиХ Гијома Русона како би разјаснио ставове предсједника те државе Емануела Макрона, изнесене у интервјуу за лист “Економист”, потврђено је за БХРТ из Комшићевог кабинета.

Подсјећамо, Макрон је, говорећи о свом противљењу ширењу Европске уније, казао да је БиХ темпирана бомба која куца тик уз Хрватску и да се наша земља суочава с проблемом екстремиста – повратника ИСИЛ-а.

“Морамо реформисати процедуре за чланство, јер више не одговарају својој сврси. Нису стратешке. Нису ни политичке, превише су бирократске и неповратне. Друго, ако сте забринути за ову регију, најважније питање није Македонија, ни Албанија, него Босна и Херцеговина. Темпирана бомба која откуцава тик до Хрватске и која се суочава са проблемом џихадиста повратника у БиХ. Трећи проблем је што морамо реформисати процедуре за чланство прије него отворимо преговоре. Ако ово постигнемо наредних мјесеци, отворен сам за преговоре. Лично сам урадио неке напоре. Ипак, не желим никакве нове чланице док не реформишемо саму ЕУ”, рекао је Макрон.