Хиљаде пацијената у Хрватској који чекају уградњу вјештачког кољена добили су поруке путем телефона са анонимним упозорењем да не иду на операције у јавне болнице јер тамо уграђују протезе сумњивог квалитета, а пацијенти су згрожени крађом личних података.

Министар здравља Хрватске Милан Кујунџић признао је да је информатички систем болница застарио и да је вријеме за његову надоградњу.

“Подаци се чувају у информационим системима појединих болница и одјељењима која се тиме баве. Истражићемо све и вјерујем да ћемо пронаћи ко је дао те податке”, рекао је Кујунџић.

Представник Удружења за промоцију права пацијената Јосип Перић изјавио је да свједоче највећем скандалу злоупотребе личних података у хрватском здравству.

“Необично је и веома застрашујуће да пацијенти са непознатог броја добијају поруке”, рекао је Перић.

Он сумња да иза скандала стоје приватне здравствене установе и љекари који раде и у јавним и у приватним установама.

“Један сценарио је да су неке приватне особе дошле на незаконит начин до података путем болница и јавних установа и стекли тиме финансијску корист, а други да је можда стварно ријеч о неком звиждачу”, истакао је Перић.

Представник Хрватског завода за здравствено осигурање Луцијан Вукелић умирује грађане, тврдећи да све што се налази на тржишту има сертификате.

“Јавно здравство уз то има читав низ предности над приватним. Као ортопед, могу да поручим да грађани могу имати апсолутно повјерење у јавни здравствени систем јер је број уграђених протеза и операција много већи него у неким другим установама”, каже Вукелић.

Стручњак за заштиту личних података Петар Вушковић каже да није тајна да цијели здравствени систем шкрипи, те да ни овај пропуст није изненађење.

“Врло вјероватно је да нису спровели читав низ организационих и техничких мјера заштите личних података”, рекао је Вушковић.

Овај случај ће након званичне пријаве истраживати Агенција за заштиту личних података у којој су истакли да могу тражити помоћ других институција, а ако утврде да нису надлежни, поступање ће препустити полицији и тужилаштву.