Становници Санског Моста противе се изградњи Термоелектране Каменград. Мјештани Санског моста још раније су упозоравали на штетност изградње ове термоелектране и својим аргументима су зауставили овај пројекат. Међутим, ове активности су након више од годину дана поново покренуте.

Кинеска компанија и предузеће “Лагер” из Посушја послали су општинским властима у Санском Мосту писмо намјере којим исказују интерес за изградњу термоелектране на подручју ове општине.

Foto: Alem Dedić/BHRT

Наводи се како је ријеч о потенцијалној инвестицији од 2,3 милијарде марака, те да би то била највећа инвестиција у енергетски сектор на подручју цијеле југоисточне Европе.

У писму се каже како је главни инвеститор пројекта један од водећих међународних конгломерата за енергетски инжењеринг, те познати бренд у индустрији енергетике у Кини и широм свијета.

Њихов партнер у пројекту је компанија “Лагер”, регионални лидер у продаји грађевинских стројева и рударске опреме, која је и носилац концесионог права на експлоатацију угља с угљенокопа Злауша, поред Санског Моста.

Наводи се како је урађена студија финансијске исплативости према којој је планирана изградња термоелектране Каменград капацитета два блока по 350 мегавата снаге. Процјене су како резерве мрког угља на ширем подручју Санског Моста износе око 400 милиона тона.

Наводи се како је Влада ФБиХ прије три година донијела одлуку о изградњи термоелектране Каменград као стратешког пројекта у области електроенергетског сектора.

Поред наведене локације у селу Каменград, као потенцијално мјесто за изградњу разматра се и локација Ступа, у близини Старог Мајдана. Термоелектрана би запошљавала 130 радника у оперативном дијелу, а у сектору одржавања и администрације још око 125 особа, те би укупан број запослених био 255 радника.

У процесу изградње комплекса ангажовало би се десетоструко више радника, што би донијело социјалне и економске бенефите за локалну заједницу.

Што се тиче питања емисије штетних плинова, инвеститор гарантира уградњу технологије која ће испуњавати највише свјетске еколошке стандарде.