Тренутно у Привременом прихватном центру Вучјак борави око хиљаду миграната, а због хладнијег времена ситуација је све тежа. Волонтери Црвеног крста свакодневно траже премјештање у условнији камп. Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић истиче да Вучјак може бити затворен, тек кад буде пронађена нова локација изван Унско-санског кантона (УСК).

Пребацивање миграната с Вучјака на нове двије локације могло би се десити за 20 дана, али не у Биру и Мирал већ на нове двије локације ван кантона.

“Нема никакве опције нити има капацитета да се мигранти с Вучјака пребацују у Биру и Мирал. Ми смо близу једног рјешења, а то је да успоставимо два прихватна центра изван УСК и наш је приоритет што прије затворити тај дивљи камп на Вучјаку”, каже министар сигурности БиХ Драган Мектић.

“Што се тиче Вучјака, договор је био да мигранти прелазе у кампове ван нашег кантона”, наводи и министрица здравства УСК Нермина Ћемаловић.

Затварање Вучјака без адекватног другог рјешења довело би до великих проблема у Бихаћу, наглашава градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић. Без обзира на захтјеве Европске уније, Вучјак мора остати све док се не нађе друга локација гдје могу бити мигранти.

“Бихаћ се мора растеретити, мигранти са Вучјака могу се измјештати једино у новоотворене локације унутар државе БиХ”, јасан је Фазлић.

Ако би Вучјак био затворен без адекватног замјенског рјешења на улицама Бихаћа нашло би се око хиљаду миграната који тренутно бораве у овом кампу. Договор о затварању Вучјака темељи се на проналаску нових локација за мигранте из Вучјака искључиво ван Унско-санског кантона.