На позив Свјетског економског форума, предсједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић учествовао је данас на Стратешком економском дијалогу о Западном Балкану у Женеви. Састанком на високом нивоу је предсједавао оснивач Свјетског економског форума Клаус Шваб.

Састанак је био прилика за разговор о јачању регионалне сарадње и подстицању помирења и дијалога као кључних фактора стабилности и економског напретка. Разговарало се и о изградњи позитивне агенде за будућност регије, па и шире, као и о стварању прилика и нових иницијатива које ће олакшати економски и социјални напредак кроз јавно-приватну сарадњу на Западном Балкану.

Говорећи о европској перспективи Западног Балкана, предсједавајући Звиздић је рекао да чланство у ЕУ и даље нема алтернативу за Босну и Херцеговину и цијелу регију, те да је перспектива чланства подстицај за све социјалне и економске реформе.

Нагласио је да је потпуна интеграција Западног Балкана у интересу Европе и да је потребно наставити талас експанзије темељен на регионалној сарадњи и добросусједским односима, те да ће приближавање Европској унији отворити нове позитивне перспективе стабилности, економског развоја и владавине закона.

Предсједавајући Звиздић је рекао да су економски раст, одрживи развој и просперитет грађана Западног Балкана од изузетне важности за јачање економске сарадње између земаља регије и да та сарадња укључује пословну повезаност, дигиталну повезаност, културну размјену, везе с младима, итд.

„На прагу смо четврте индустријске револуције која ће у темељу измијенити начин на који живимо, радимо и на који смо повезани једни са другима. Регија мора искористити могућности дигитализације и постати пожељније мјесто за пословање и за нова улагања“, рекао је предсједавајући Звиздић.

Учесници састанка су се сагласили да су одговорност и обавеза за дјеловање узајамни и изразили наду да ће заједно и уз помоћ Свјетског економског форума дјеловати у наредном периоду да се економској и европској перспективи регије осигура свијетла извјесна будућност. Стратешки дијалог на Западном Балкану је процес који је почео у Давосу у јануару 2018. године, у циљу да помогне партнерима Западног Балкана да се подигне економски раст и животни стандард.

Заједно с представницима водећих међународних институција, циљ овог дијалога на високом нивоу је пружити платформу за расправу о тренутним изазовима и могућностима који обликују политичке и економске перспективе регије.