Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је данас у Женеви да ће Хрватска упутити Србији протестну ноту због откривања спомен-плоче у Новом Саду Младену Братићу, генерал-мајору и команданту Новосадског корпуса некадашње Југословенске народне армије, који је командовао нападом на Вуковар.

“Чињеница да се у Новом Саду открива споменик човјеку који је био командат у Вуковару у којем је убијено 2.200 људи биће предмет формалног протеста Србији и то сам већ рекао српском предсједнику Александру Вучићу”, рекао је Пленковић у Женеви, гдје је на Свјетском економском форуму, пренијела је Хрватска Радио-Телевизија.

Хрватски медији су пренијели да је Вучич, коментаришући постављање спомен-плоче Братићу, рекао да Хрватска има улице назване по Мили Будаку.

“Питали су ме новинари из Србије како није срамота хрватске новинаре питати ме за то док у Хрватској постоје улице Миле Будака”, рекао је Вучић, пренијела је агенција Хина.

Откривање спомен-плоче Братићу данас је оштро осудио и министар спољних и европских послова Хрватске Гордан Грлић Радман, оцијенивши да је то скандалозан чин који не доприноси добросусједским односима.

И коалиција невладиних организација Грађанска Војводина раније је у саопштењу осудила постављање спомен-плоче, наводећи да је Братић командовао разарањем Вуковара. Та коалиција је оцијенила да је то била “једна од најсрамнијих војних операција у модерној историји ратовања, која је оставила неизбрисиву љагу на образу главног града Војводине”.

У Новом Саду је данас подигнута и откривена спомен-плоча генералу ЈНА Младену Братићу, команданту Новосадског корпуса, који је у нападу на Вуковар погинуо 2.новембра 1991.