На сцени Сарајевског ратног театра (САРТР) 13. новембра премијерно ће бити изведена представа “Bullying Collection”, којом се жели указати на вршњачко насиље као проблем у друштву.

Директор САРТР-а и редатељ те представе Алеш Курт нагласио је на конференцији за новинаре чињеницу да се једино ‘перманентним притиском на све који, на било који начин требају и могу учествовати, може нешто промијенити’.

“Иако знам да то није утјеха људима који су некога изгубили, барем је почетак”, нагласио је.

Додаје да у тој представи свака сцена има своју причу, а све су потом увезане. Ипак тема коју обрађује много је шира и озбиљнија него је то могло бити обухваћено том, како је казао, малом театарском представом.

Ауторски тим представе у сусрету са новинарима изразио је задовољство због прилике да судјелује у тој представи за коју кажу да је емотивна и тешка, на моменте мучна, али и занимљива и инспиративна за рад.

Глумица Селма Алиспахић подсјетила је да театар има задатак да, како је казала, даје глас онима који су ушуткани, храброст обесхрабренима, да извуче на свјетло дана оне у мраку ‘а поводом ове теме, таквих је много око нас’.

“Ово није представа која ће дати нека рјешења за тему коју обрађује. Ова представа отвара дијалог који нам је пријеко потребан, с надом да ће се што више људи укључити у тај дијалог”, нагласила је.

Костимографкиња Лена Самарџић наводи да је за сценографију и костиме за представу кориштена газа. Наглашавајући симболику каже да се тај њежан материјал може лако распарати, али кад се слојевито слаже постаје јако чврст.

“Газа и завоји у представи прикривају ране, штите ране. Исто тако откривају крв, упијају ту крв, откривају бол. Симболика у представи кроз то је проведена”, казала је.

Музика у тој представи заузима значајно мјесто. Аутор Недим Златар истиче да му је било инспиративно радити, а звук који су добили одговара контексту.

“Представа се бави тешком темом, поставља задатак рјешавања тог проблема”, казао је.

Представа “Bullying Collection” настала је према текстовима групе аутора, а играју Селма Алиспахић, Јасенко Пашић, Сеад Пандур, Маја Салкић, Давор Сабо, Ана Миа Карић, Аднан Кресо и Вања Матовић. Драматургиња је Нејра Бабић, а сценограф Ведран Хрустановић.

Репризна извођења заказана су за 14., 15., 18. и 19. новембар на сцени Сарајевског ратног театра.