Британија је данас издала више од 100 упозорења на поплаве, док је становницима у дијеловима сјеверне Енглеске препоручено да напусте домове након што су количине падавина у протеклих 24 сата биле равне мјесечном просјеку. Једна жена је погинула, а њено тијело извучено је из воде у Дарлију.

Десеци људи остали су одсјечени од свијета у тржном центру у граду Шефилду током ноћи, а стотињак осталих спасили су ватрогасци из оближњег тржног центра у чамцима за спашавање.

Највећа пријетња је кућама у пет области у близини ријеке Дон код града Донкастера у којима је, како су власти саопћиле, непрекидна киша изазвала тешке поплаве које су угрозиле људске животе.

“Мјештанима у тим областима препоручено је да се одмах евакуирају. Апелујемо на људе да потраже уточиште код породица и пријатеља. Центри за смјештај су успостављени”, саопћило је градско вијеће Донкастера.

Иако су најтеже поплаве захватиле централну и сјеверну Енглеску, стотињак упозорења издато је широм земље гдје је агенција за околиш упозорила на могућност поплава. Обилне кише такођер су изазвале прекиде у саобраћају док су неки жељезнички оператери упутили савјете “против путовања” у мјестима у околини Шефилда, а бројне цесте такођер су затворене.

“Жалосно је видјети те ужасне поплаве широм сјеверне Енглеске. Захваљујем се особљу агенција за ванредне ситуације и волонтерима који помажу угроженим породицама у овом тешком тренутку”, објавио је премијер Борис Джонсон на Твитеру, преноси Ројтерс.