Странка демократске акције (СДА) позвала је данас Уред високог представника (ОХР) у Босни и Херцеговини да укине плаће заступника у Парламентарној скупштини БиХ, с обзиром на то да не засједају, поготово члановима СНСД-а.

У закључцима које је, након сједнице страначког Предсјдништва саопћио предсједник СДА Бакир Изетбеговић, наведено је и да је одлука Високог судског и тужилачког вијећа (ВСТВ), која се тиче приступа подацима о ратним злочинима, незаконита. Предсједништво СДА, стога, позва чланове тог тијела да поднесу оставке, те да се против њих покрене кривични поступак.

У СДА сматрају да је промоција књиге у Србији, којом се негира злочин на Тузланској капији, увредљива за жртве, те да би за земљу попут Србије било паметније да престане штитити Новака Ђукића, који је пред судом БиХ осуђен за тај злочин.

Што се мигрантске кризе тиче, Предсједништво СДА сматра да се треба реаговати што брже, с обзиром на то да се погоршавају временски услови.

Такођер, упућен је позив опћинама да, када се ради о смјештају миграната, покажу више солидарности, али и грађанима, које се подсјећа да су и они били у оваквој ситуацији.