Удружење жртава и свједока геноцида и Покрета “Мајке енклаве Сребреница и Жепа” је предсједнику Француске Емануелу Макрону упутило писмо поводом његове изјаве у којој је казао да је БиХ темпирана бомба.

“Ми, жртве геноцида у Босни и Херцеговини, се с поносом сјећамо огромног доприноса Француске и њеног предсједника Жака Ренеа Ширака у заустављању агресије на Босну и Херцеговину и геноцида који се реализовао од 1992-1995. Жак Рене Ширак је у нашим срцима, јер је био један од покретача заустављања великодржавне политике Србије на челу са Слободаном Милошевићем, покрећући НАТО интервенцију у БиХ, а након тога и НАТО интервенцију против Србије због злочина на Косову. Мудрост Жак Рене Ширак је показао и 2000. године када је у својству предсједника Европског вијећа, заједно с предсједником Стјепаном Месићем и предсједником Европске комисије Романом Продијем, предсједавао састанком на врху између Европске уније и Албаније, бивше Југославенске Републике Македоније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Савезне Републике Југославије и Словеније, снажно подржавајући европску перспективу балканских држава”, наводи се у писму.

Додаје се како не желе вјеровати да је Макрон против чланства држава Западног Балкана у ЕУ.

“Ви сте предсједниче Макрон, били и и остали наша нада да ће Француска бити један од главних покретача уједињене Европе и да ће БиХ под Вашим предсједавањем бити још ближа ЕУ и НАТО интеграцијама. Не желимо да вјерујемо да сте против чланства држава Западног Балкана и желимо да вјерујемо да се ради о Вашој тренутној љутњи и незадовољству и да ће Француска и Ви врло брзо бити оно што и јесте – нада за уједињење свих европских народа и држава Западног Балкана”, наводи се.

Напомиње се како је његова изјава о Босни и Херцеговини као пријетњи изазвала велику полемику у региону.

“Ваша Екселенцијо, за БиХ, али и за ЕУ једину пријетњу представљају великодржавни пројекти из Београда и Загреба. Сигурни смо да сте упознати шта се десило у БиХ и о томе је свој суд донио и ИЦТY-Међународни кривични суд за бившу Југославију и ИЦЈ- Међународни суд правде. Два суда су потврдила да је србијанска политика на челу са Слободаном Милошевићем узроковала ратове, на стотине хиљада жртава, стотине концентрационих логора и стравичан завршетак почињеног геноцида у БиХ када је за неколико дана у Сребреници убијено преко 8.500 невиних након чега су започели и НАТО удари. Србија је једина држава на свијету која је од УН суда пресуђена за неспрјечавање и некажњавање геноцида и једина у Европи која је бомбардована од стране НАТО-а због тешких кршења међународног хуманитарног права на Косову”, додаје се.

У писму је наглашено да ће пажљиво пратити наступе Макрона, пуни наде да ће подржати БиХ на путу према ЕУ и НАТО-у.

“Били смо поноси на Вас када сте на пресс конференцији заједно са руским предсједником, њему у лице рекли да нећете више допустити мијешање руске политике у изборе у Француској. Данас у региону Западног Балкана, Русија да би осујетила демократске изборе користи управо оне који су починили злочине у БиХ и региону у циљу дестабилизације држава Западног Балкана. Примјер Црне Горе, гдје је покушан оружани државни удар, па и Македоније су јасни примјери. И због тога сматрамо да хиљаде и дестине хиљаде оних који су од 1992-1995., па касније и на Косову починили злочине у име великодржавног пројекта стварања Велике Србије јесу и могу бити најозбиљнија пријетња свима нама у ЕУ, уколико се Русија одлучи као у Црној Гори да дестабилизује све нас у Европи”, наводи се.

Из Удружења жртава и свједока геноцида и Покрета “Мајке енклаве Сребреница и Жепа” су још казали да Макрон не би требао подцијенити њихово мишљење.

“Наравно, о свим другим сигурносним изазовима други знају боље. Ми жртве знамо и свједочимо о онима који и данас негирају злочине и који су и данас спремни да почине злочин као и деведесетих година. Због тога Вас позивамо да посјетите БиХ, да се увјерите како живимо и да једина опасност за БиХ долази из сусједних држава. Страх нас је од наоружавања Србије од стране Русије и мислимо да је наоружавањем Србије у опасаности и цијела ЕУ. Молимо Вас да почнете размишљати да ли је могућ црногорски сценариј у БиХ, у свакој од ЕУ држава, па и Француској. Ми вјерујемо у Вас и Ваше визионарство и снагу Француске да буде на правој страни, страни истине и само истине. Либертe, eгалитe, фратернитe”, закључује се у писму.