Бањалука нема постројење за пречишћавање отпадних вода што утиче на загађење ријека, а дуже времена води се полемика која технологија би била најбоља да би у граду био ријешен овај проблем.

По идејном рјешењу од прије 15 година, за обраду отпадних вода планирано је једно централно постројење. У међувремену, појавила су се и друга рјешења, која предвиђају децентрализована постројења, односно више мањих објеката распоређених по граду. Оба рјешења имају предности и мане, а заједничко им је да коштају неколико стотина милиона марака које Град нема.

Једно велико или више мањих постројења за прераду отпадних вода дилема је коју у наредном периоду требају разријешити стручњаци. Првобитна идеја била је да се низводно од Бањалуке у Делибашином селу гради централизовано постројење. Сада се разматра и могућност да се умјесто једног великог изгради више мањих постројења, јер је ова варијанта финансијски ипак нешто повољнија.

ОГЊЕН ШУКАЛО, пејзажни архитекта Града Бањалука

“Треба заиста озбиљно да размотримо могућности за децентрализована односно локализована рјешења. Она се врло често појављују као замјенска и лошија, али једним пажљивим приступом можемо да пређемо на она технолошка рјешења која су врхунска и користе се као врло савремена”.

Из невладиног сектора поручују да рјешавање проблема прераде отпадних вода захтијева шире учешће јавности како би се дошло до квалитетног и доброг рјешења.

ВИКТОР БИЈЕЛИЋ, Центар за животну средину, Бањалука

“На тај начин би се квалитет воде ријеке Врбас и низводно Саве побољшали односно био би бољи статус тих вода”.

Без обзира која се варијанта оцијени најбољом, Градске власти истичу да трајно рјешење третмана отпадних вода није могуће без средстава европских фондова. Наводе примјер града Ријеке који је два пута мањи од Бањалуке, а у којем ускоро започиње градња централног постројења за прераду отпадних вода. Вриједност тог пројекта је 300 милиона евра, а 85 одсто средстава су из фондова Европске уније.

ИГОР РАДОЈИЧИЋ, градоначелник Бањалуке

“Само за пројекат који нама треба рјешење отпадних вода и изградње једног или више постројење и наравно дијела канализационе мреже и осталога требаће неколико стотина милиона марака. То је највећи пројекат што се финансија тиче и он без доступности бесповратних европских средстава или неким сличним у догледно вријеме у Граду неће ријешити”.

По свему судећи проблем отпадних вода у Бањалуци неће се ријешити у скорије вријеме, а до тада ће се наставити свакодневно загађивање Врбаса.