Амерички предсједник Доналд Трамп данас је рекао да ће Бијела кућа вјеројатно у уторак објавити транскрипт другог телефонског разговора с украјинским предсједником Володимиром Зеленскијем.

“Имамо још један врло важан транскрипт”, рекао је Трамп новинарима у зрачној луци Џоинт Бејз Андрејс прије одласка у Тоскулосу у Алабами.

“Дат ћу вам други транскрипт јер сам се двапут телефонски чуо с украјинским предсједником”, додао је Трамп.

Трамп је додао да би други транскрипт требао бити објављен у уторак.

Демократи који су због тога покренули истрагу за опозив Трампа тврде како је Трамп у разговору 25. српња, чији је транскрипт Бијела кућа већ објавила, вршио притисак на Зеленског да истражи Џоа Бајдена, водећег кандидата за предсједничку номинацију Демократске странке, и његова сина Хантера који је био члан управног одбора украјинске енергетске твртке.

Бајден је по властитом признању док је био потпредсједник и главни човјек за Украјину уцијенио америчком помоћи тадашњег украјинског предсједника Петра Порошенка да отпусти главног државног тужитеља који је истраживао корупцију у великој енергетској твртки Бурисма у чијем је управном одбору био Хантер Бајден примајући 50.000 долара мјесечно, мада није ништа знао ни о Украјини ни о енергији.