Предсједавајући Вијећа министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић придружит ће се у Охриду састанку, на којем су јуче почели разговори између предсједника Србије Александра Вучића и премијера Сјеверне Македоније и Албаније, Зорана Заева и Едија Раме о иницијативи за слободан проток људи, робе, услуга и капитала.

Њих тројица синоћ су утврдили декларацију са списком приоритета и мјера за унапређење регионалне сарадње, саопштила је Влада Сјеверне Македоније. Та декларација, како је саопштено, долази послије њиховог претходног заједничког састанка у Новом Саду.

“Основа декларације је сарадња, заједничко ангажовање и елиминисање свих препрека слободном кретању људи, роба, услуга и капитала, као допринос грађанима свих земаља региона у постизање заједничког крајњег циља – пуноправног чланства у Европској унији”, саопштено је у Скопљу.

Очекује се да то доведе до слободног кретања грађана три државе само с личним картама и да се омогући ефикаснији рад власти на граничним прелазима.

У декларацији се најављује могућности отвореног тржишта и пословних иницијатива у цијелом региону, без обзира на сједиште предузећа, што би допринијело запошљавању и подстакло развој. Та иницијатива, наводи се у саопштењу, отвара младима велике могуц́ности повезивања по угледу на европски модел имплементације стандарда Европске уније с циљем економског напретка земаља Западног Балкана и свеукупне демократске трансформације.

У Охриду ће данас бити одржан радни дио састанка лидера Западног Балкана. Предвиђено је и пленарно засједање лидера земаља Западног Балкана са представницима Европске уније, Савјета за регионалну сарадњу, Свјетске банке и Европске банке за обнову и разво.

На првом састанку, 10. октобра у Новом Саду, Вучић, Рама и Заев су потписали декларацију о намјерама за успостављање такозваног Малог Шенгена и сагласили се да разговоре о томе наставе у Охриду. Циљ “Малог Шенгена” је да се у региону осигура остваривање четири међународно прихваћене кључне слободе: кретања људи, роба, услуга и капитала.

Предсједник Косова Хашим Тачи одбио је учешће на Охридском самиту, зато што је Србија, како је рекао, заобишла Косово на првом самиту ове регионалне иницијативе. Црну Гору ће представљaти министрица економије Драгица Секулић.