Фаза скупина квалификација за Еуропско ногометно првенство 2020. године је завршена.

Судионици смотре најбољих екипа старог континента већ су разврстани у јакосне шешире, а посљедњи, четврти јакосни шешир употпунит ће побједници баража Лиге нација који је на распореду у прољеће наредне године.

У првом јакосном шеширу налазе се врсте Белгије, Италије, Енглеске, Њемачке, Шпањолске и Украјине. Други јакосни шешир чине врсте Француске, Швицарске, Хрватске, Пољске, Низоземске и Русија.

Португал, Турска, Данска, Аустрија, Шведска, Чешка налазе се у трећем шеширу, док су у четвртом шеширу за сада познате само двије врсте – Wалес и Финска, којима ће се придружити побједници баража Лиге нација.

Након неуспјешних квалификација Босна и Херцеговина ће своју шансу тражити кроз бараж Дивизије 2 Лиге нација, а за првог противника имат ће врсту Сјеверне Ирске. Побједник тог двобоја играт ће против побједника другог полуфинала у којем се састају Словачка и Република Ирска.

Занимљиво је да су одређене врсте већ распоређене у скупине Еуропског првенства. Тако ће у групи Б играти Белгија, Русија, Данска и вољом жријеба Финска или Еалес. Репрезентација БиХ, уколико прође бараж Лиге нација, наступит ће у групи Е гдје је за носитеља постављена врста Шпањолске.

Носитељ скупине А је репрезентација Италије, а ту ће се након жријеба наћи још Финска или Wалес. У групи Ц зна се да ће наступит Украјина и Низоземска, док је Енглеска носитељ скупине Д. Носитељ скупине Ф је Њемачка.

Утакмица БиХ – Сјеверна Ирска ће бити одиграна 26. ожујка 2020. године највјеројатније на стадиону “Билино поље” у Зеници. Ако свладају Ирце, очекује их финални окршај против Словачке или Републике Ирске 31. ожујка.

Жријеб скупина за Еуропско првенство на распореду је 30. студеног у Букурешту.