Жпзе Мурињо, који је јутрос именован за насљедника Мауриција Покетина на клупи Тотенхема, већ у раним послијеподневним сатима званично је представљен.

“Узбуђен сам што сам се придружио клубу с тако сјајном традицијом и страственим навијачима. Квалитет и првог тима и академије ме узбуђују. Рад с тим играчима је оно што ме привукло да дођем”, кратко је на представљању казао португалски тренер, којем ће Тотенхем бити други лондонски клуб који ће водити, након што је био менаџер Челзија у два наврата.

Даниел Левy, предсједник Тотенхема, казао је како је оклијевао да отпусти Покетина, под чијим водством су “пијетлови” стигли до финала Лиге шампиона прошле сезоне. Но, објаснио је да је одлука морала бити донесена у “најбољем интересу клуба”.

“У Мурињу смо добили једног од најуспјешнијих тренера у фудбалу. Има богато искуство, може надахнути тимове и одличан је тактичар. Освајао је трофеје у сваком клубу који је тренирао. Вјерујемо да ће у свлачионицу донијети енергију и самопоуздање”, истакао је Левy.

Мурињо, који живи у Лондону, насљеђује екипу Тотенхема која је током ове сезоне остварила само пет побједа. Потписао је уговор до љета 2023. године. Наводно је од отказа у Мначестер Јунајтеду у децембру прошле године одбио понуде из Кине, Шпаније и Португала.

Током каријере 56-годишњи Мурињо је водио Бенфику, Униао де Леирију, Порто, у два наврата Челзи, Интер, Реал Мадрид и Манчестер. Највеће успјехе остварио је с Портом и Интером с којима је стигао до пехара у Лиги шампиона.