Грађанска иницијатива “Јер нас се тиче” организирала је просвједно окупљање на локалитету депонија Уборак. Поручују како ово није само борба за Бијело Поље или Мостар, већ за цијелу долину Неретве.

Депонија Уборак више не задовољава ниједан критериј одлагања отпада. Због тога, становништво које живи у близини ове депоније већ дуже времена просвједује али, кажу, без конкретних резултата.

Иако околишна дозвола за ово одлагалиште истиче 4. децембра, из Федералног министарства туризма и околиша најављено је да би она могла бити продужена на још годину дана.

“Ми нећемо одустати ни од тужби ни од блокада депоније”, поручио је Нијаз Хоџић из Грађанске иницијатива “Јер нас се тиче”.

Из Грађанске иницијативе наводе како су у протеклом раздобљу свим правним средствима, као и у комуникацији с мјеродавним институцијама – министарствима, инспекцијом и Градском управом, покушали пронаћи најбоље рјешење за нову локацију за одлагање отпада јер је постојећа одавно контаминирана, али и прекапацитирана.

“Радно тијело за тражење нове локације за одлагање отпада одржало је један састанак на којем су се сви сложили, укључујући мјеродавне институције, да је тренутна локација неприхватљива и да се у што краћем периоду треба пронаћи нова локација. Околишна дозвола за регионалну депонију истиче трећег децембра 2019. и од четвртог децембра она ће радити нелегално”, саопћено је из Грађанске иницијативе “Јер нас се тиче”.