Договор који је постигло Предсједништво Босне и Херцеговине не значи активацију МАП-а, тврди Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ и предсједник СНСД-а. С друге стране, све је више оних који кажу како се овај документ можда не зове АНП, али по својој садржини има све елементе АНП-а.

Након сједнице Извршног комитета СНСД-а, лидер ове странке и члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик изјавио је да Босна и Херцеговина не иде у чланство НАТО савеза. Тај статус, каже, не прејудицира Програмом реформи, него да ће све одлуке у том погледу, евентуално, морати поново бити донесене.

“Мислим да о томе треба разговарати оног тренутка када то буде ваљано, кад то буде јавно доступно, и ми ћемо тада као владајућа коалиција доставити један цјеловит увид у све то и наравно као доказ чињенице да је овај план реформи није супротан нашој политици војне неутралности”, тврди Додик.

С друге стране, предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић оцијенио је да је Босна и Херцеговина у НАТО-вом Акционом плану за чланство још од децембра прошле године.

“Ако Додик жели да се повјерује ономе што он говори, пут је једноставан – нека објави документ на који је пристао”, јасан је Комшић.

И члан Предсједништва СДС-а Вукота Говедарица сматра да су се након сједнице Извршног комитета СНСД-а стекли услови да Програм реформи БиХ сљедеће седмице буде представљен Народној скупштини Републике Српске.

“Протеклих дана СНСД оптужује СДС како манипулише грађанима. Зар није логично да свако нормалан изрази сумњу у тако важан документ, који се скрива од јавности, а притом од те исте јавности се захтијева да мора безрезервно вјеровати човјеку, који преваром и манипулацијом себе види оцем нације. Такве оптужбе долазе од функционера из СНСД-а који уопште нису имали прилику да прочитају Додиков фантомски план pеформи БиХ, који не носи наслов АНП, али носи са собом његов садржај”, каже Говедарица.

И некадашњи министар вањских послова Босне и Херцеговине Златко Лагумџија сматра да Програм реформи БиХ нема синтагме АНП-а, али да има онога што је његов садржај. Каже да је тај документ по обиму дужи, него исти такав документ који се звао АНП Црне Горе и Сјеверне Македоније заједно.

“По својој форми, то није АНП. По својој садржини, то јесте АНП. И кључно питање у овом тренутку је како ће се то имплементирати и како креирати окружење и притисак да се то имплементира на начин који је свима нама потребан. То је кључно питање у овом тренутку”, наводи Лагумџија.

“Ово је, у бити, та прва фаза испуњавања наших обавеза када су у питању НАТО интеграције у БиХ и свакако НАТО поштује и партнерства. Ово што смо направили је један важан искорак и мислим на неки начин да је БиХ сад постала важан вањскополитички фактор, како на Балкану, тако и шире”, сматра предсједница Атлантског вијећа БиХ Дијана Гупта.

И док се једни правдају како документ звани “Програм реформи” није званично АНП, а други тврде супротно, челник младих бањалучког ПДП-а Иван Бегић поставио је заставу НАТО-а испред сједишта СНСД-а у Бањалуци.

“Вријеме је да се ствари назову правим именом”, поручио је Бегић.

Из Младих ПДП-а такођер постављају питање: гдје је и зашто се јавности не покаже документ који је потписало Предсједништво Босне и Херцеговине? Кажу: “Јасно је да се ради о истој ствари, названој другим именом”.