Народна скупштина Републике Српске размотрила је вечерас по хитном поступку сет приједлога закона о измјенама и допунама закона о платама радника у управи, просвјети, култури, високом образовању, МУП-у и правосуђу, који предвиђа да плате запослених у јавном сектору буду повећане од пет до 20 одсто.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је у завршној ријечи да је Влада Републике Српске направила добар потез, ако сви посланици буду подржали ове законе.

“Извори за ово повећање плата су реални. Сам суфицит који ће бити остварен у овој години, повећање прихода које ће бити остварено у наредној години врло су реални и Влада је чекала реалан моменат да се изврши повећање плата”, истакла је Видовићева.

Она је рекла да Влада није најбољи послодавац, већ да привреду треба довести у позицију да то буде.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Жељка Стојичић сматра да повећање плата у јавном сектору може имати низ позитивних ефеката у смислу задржавања запослених у јавном сектору Српске.

Током скупштинске расправе о сету измјена закона о платама запослених у управи, просвјети, култури, високом образовању, МУП-у и правосуђу Републике Српске, Стојчићева је рекла да је планирано повећање плата у складу са опредјељењем Владе кроз програме економских реформи да се иде на повећање конкурентности привреде.

Она је навела да су на основу економских показатеља у овој години створени услови да се у идућој години иде на повећање плата у јавном сектору Републике Српске.

Посланик СНСД-а Денис Шулић је у име клуба посланика ове странке поднио амандман на Приједлог измјена и допуна Закона о платама запопослених у јавним службама Републике Српске како би сви запослени у свим јавним службама, чији је оснивач Република Српска, остварили иста права.

Посланик ПДП-а Перица Бундало рекао је да ће овај клуб подржати доношење закона о повећању плата у јавном сектору.

Бундало је позвао Владу Републике Српске да фокус њеног интересовања буде развој реалног сектора како би био побољшан стандард грађана Републике Српске.

Сједница ће бити настављена сутра, а на дневном реду су Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о порезу на доходак, као и Приједлог закона о узурпацијама и добровољачким компетенцијама.

Посланици ће разматрати и Приједлог закона о трговини.