Међународни је дан борбе против насиља над женама. Четири од десет жена у Босни и Херцеговини претрпјело је психолошко, физичко или сексуално насиље, показало је истраживање које је провела Организација за сигурност и сарадњу у Европи (ОСЦЕ).

У Босни и Херцеговини тренутно има девет сигурних кућа, од тога шест у Федерацији БиХ, а три у Републици Српској.

Насиље у породици је један од најразвијених проблема, како у свијету тако и у Босни и Херцеговини. Број жртава насиља у породици је у порасту из године у годину.

ОСЦЕ је истраживање о добробити и сигурности жена у Босни и Херцеговини сачинио 2018. године с циљем прикупљања упоредивих података о различитим облицима насиља које жене доживљавају током читавог живота.

Анализа се бавила и насиљем које жене доживљавају у конфликтном и неконфликтном окружењу и утицајем који насиље има на жене и на друштво у ширем смислу, укључујући и његове трајне посљедице.

Резултати за Босну и Херцеговину показују да три од пет жена сматра да је насиље над женама уобичајена појава у њиховим заједницама. Четири од десет жена у нашој земљи изјавиле су да су претрпјелe психолошко, физичко или сексуално насиље након навршене 15. године живота, од стране партнера или других особа. Готово половина испитаних жена сматра да је насиље у породици приватна ствар, а више од 40 посто њих не зна шта треба чинити ако доживе насиље. Већина жена не пријављује насиље које доживи, наводећи срам, материјалну овисност/проблеме, недостатак информација, неповјерење у службе и, у коначници, страх, као разлоге због којих не пријављују насиље релевантним институцијама.

Студија је проведена у седам држава чланица ОСЦЕ-а: Албанији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Сјеверној Македонији, Србији, Молдавији, Украјини и на Косову.

Више од 15.000 жена испитано је о различитим облицима насиља које су доживјеле током читавог живота. У истраживању у Босни и Херцеговини је учествовала 2.321 жена у старосној доби између 18 и 74 године.

Данас се обиљежава Међународни дан борбе против насиља над женама, који је установљен 25. новембра 1981. године. Тај датум је изабран како би се обиљежило убиство активисткиња за демократију и правду, односно убиство сестара Мирабал.