Предсједник ХДЗ-а БиХ и ХНС-а БиХ Драган Човић изјавио да ће за петнаестак дана бити завршене све процедуре око формирања новог сазива Вијећа министара БиХ те да би процес усуглашавања министара и њихових замјеника требао бити завршен до новогодишњих празника.

Човић је након сједнице Предсједништва Хрватскога народнога сабора (ХНС) БиХ данас у Мостару истакнуо како се нада да ће сутра услиједити имановање Зорана Тегелтије за мандатара Вијећа Министара БиХ, да ће он добити тај мандат те да ће након тога услиједити процес усуглашавања министара и њихових замјеника.

Навео је како ХДЗ БиХ има своје приједлоге и имена у Вијећу министара, и то за три министра (финанција, цивилних послова и правде) и три замјеника министра (вањских послова, вањске трговине и обране).

“С те стране ХДЗ БиХ ће се држати свога начела, односно искусних и младих људи, али и довољног броја заступљености оба спола”, казао је Човић.

Истакнуо је како ће се тиме покренути динамика не само ка еуроатлантском путу, него и на унутарњим реформама.

“Формирањем Вијећа министара, а евидентно је да ће се оно формирати, бит ћемо ближе кандидацијском статусу и у вријеме предсједања Републике Хрватске Еуропском унијом у свибњу покушати се наћи на столу кандидата заједно са Сјеверном Македонијом и Албанијом”, оптимистичан је Човић.

Када је у питању формирање федералне владе, Човић каже како се паралелно разговара и о реформи Федерације, посебице изборном законодавству.

“Тражимо рјешења око Предсједништва БиХ, Дома народа ФБиХ и Града Мостара паралелно кроз заједнички пакет”, појаснио је Човић, напомињући како је преважно за Хрвате да 2022. имају Изборни закон и да им нитко не бира легалне представнике који су по Уставу Анекса 4. Даyтонскога споразума прецизно дефинирани.

“Отворили смо процес како реорганизирати Владу Ф БиХ заједно са СДА и надам се да ћемо успјети за око мјесец дана усугласити став”, мишљења је Човић, додајући да им је жеља прије успоставе Владе ФБиХ направити промјене како би из Владе “нестала неуставна министарства и дошла нека друга која су потребнија за ово вријеме”, као примјерице министарство за обитељ, младе или демографију.

Човић је на крају честитао свима који славе Дан државности БиХ и позвао све који воле ову државу да што прије осигурају једнакоправност Хрвата, Срба, Бошњака и других јер је то, како је казао, основа функционирања БиХ.