Директор Националне и универзитетске библиотеке БиХ Исмет Овчина посјетио је Националну и универзитетску библиотеку “Св. Климент Охридски“ у Скопљу на позив директора Фрyмзима Даутија, а уз финанцијску подршку ЦЕНЛ-а, саопштено је из НУБ БиХ.

Овом приликом потписан је споразум о сарадњи између ове двије националне библиотеке.

У оквиру споразума предвиђено је да се врши размјена књига, магазина, новина, електронских издања и другог библиотечког материјала, издатог у Републици Сјеверној Македонији и Босни и Херцеговини, а које је у интересу културног наслијеђа, као и размјена стручних, научних, библиографских и других властитих издања, при чему ће се ажурно слати извјешћа о новоиздатим публикацијама.

Такођер је договорено међубиблиотечко позајмљивање библиотечког материјала у сугласности са Програмом Универзалне доступности публикација (УАП) према препорукама ИФЛА-е, са олакшицама услова плаћања, те размјена стручњака у области библиотекарства и размјена искустава у стручним процесима и други заједнички пројекти.

Директор НУБ БиХ Исмет Овчина сусрео се и са Жаклином Гјалевском, водитељицом НЦЦ (Национални ЦОБИСС центар Сјеверне Македоније) и чланицом међународне редакције часописа Босница (стручни часопис НУББиХ), те јој је захвалио на досадашњој сарадњи и изразио жељу да се ова активност настави и у наредним бројевима овог библиотечког часописа.

Такођер, састао се и са Јаном Михајловском-Иванов, предсједницом Друштва библиотекара Македоније (БЗМ), гдје је истакнут значај и улога рада библиотечких асоцијација у овим државама.

Ову посјету Овчина је искористио и за посјету једном броју институција културе у Скопљу, укључујући и посјету Музеју града Скопља, гдје је тренутно представљена поставка Земаљског музеја БиХ “Између двије империје: Босна и Херцеговина на фотографијама Франтишека Топича 1885. – 1919.”, у избору Мирсада Сијарића и Зијаха Гафића.