Право Људски Филм Фестивал ове године ће наглашавати хитност подизања свијести и развитка сензибилитета за један од највећих изазова човјечанства данас – очување околиша, речено је данас на конференцији за медије 14. по реду фестивала који ће у Сарајеву бити одржан од 27. новембра до 2. децембра.

На Фестивалу ће бити приказано 40 филмова у четири селекције, а програм отвара филм “Плејтајм” Жака Татија. Фестивал ће затворити пројекција филма “Виталина Варела” Педра Косте.

Директорица фестивала Кумјана Новакова истиче да је назив програма овогодишњег фестивала “Околишно, друштвено, ментално”, што представља мултислојевит програмски приступ теми околиша који обједињује став према планети Земљи, технологији, природи, друштву, јавном, менталном и самом себи.

“Сматрали смо да смо дужни да Право Људски реагује на оно што се свима нама дешава глобално и локално. Фестивал се реализује у периоду када у Сарајеву долази до енормне загађености. Живимо у једном од најзагађенијих градова на свијету и сматрамо да је дошло вријеме да се озбиљније позабавимо тим проблемом кроз покретање дебате”, изјавила је Новакова.

Ретроспективни програм ће обухватити 23 филма, а такмичарска селекција “екстра мурос” шест филмова младих аутора, с нагласком на истраживање могућности аудиовизуелног језика.

Бит ће приказане и двије специјалне пројекције – “Кућа је црна” иранске редитељице и пјесникиње Форук Фарокхзад и “Гуљабани” турског документаристе Гурцана Келтека.

У оквиру програма за младе “Зумирај права” бит ће приказано седам филмова младих аутора снимљених у склопу 7. школе креативног документарног филма “Ко је видио видео”, те програма “Гранични Пријелаз”.