Четрнаести Право Људски Филм Фестивал бит ће отворен данас у Сарајеву филмом “Playtime“, Жака Татија. На Фестивалу ће бити приказано 40 филмова у четири селекције.

Назив програма је “Околишно, друштвено, ментално”, што представља мултислојевит програмски приступ теми околиша који обједињује став према планети Земљи, технологији, природи, друштву, јавном, менталном и самом себи.

Овогодишње фестивалско издање наглашава хитност подизања свијести и развитка сензибилитета за један од највећих изазова човјечанства данас – очување околиша.

“Сматрали смо да смо дужни да Право Људски реагује на оно што се свима нама дешава, глобално и локално. Фестивал се реализује у периоду када у Сарајеву долази до енормне загађености. Живимо у једном од најзагађенијих градова на свијету и сматрамо да је дошло вријеме да се озбиљније позабавимо тим проблемом кроз покретање дебате”, казала је директорица Фестивала Кумјана Новакова.

Ретроспективни програм ће обухватити 23 филма, а такмичарска селекција “extra muros” шест филмова младих аутора, с нагласком на истраживање могућности аудиовизуелног језика.

Бит ће приказане и двије специјалне пројекције – “Кућа је црна”, иранске редитељице и пјесникиње Фороугх Фарокзад и “Гуљабани”, турског документаристе Гурцана Келтека.

У оквиру програма за младе “Зумирај права” бит ће приказано седам филмова младих аутора снимљених у оквиру 7. школе креативног документарног филма “Ко је видио видео”, те програма “Гранични Пријелаз”.

Право Људски Филм Фестивал ће трајати до 2. децембра. Фестивал ће затворити пројекција филма “Виталина Варела”, Педра Косте.