Данашњи јаки земљотреси с епицентрима у Албанији (03.54 сати) и Босни и Херцеговини (10.20) узроковали су мању материјалну штету и на депо-простору ЈУ Хисторијски архив Сарајево у Чадорџиној улици, саопштили су из ове установе.

”Поред оштећења на згради депоа насталих у ранијим периодима, а чији су узрок старост објекта, након три јача земљотреса уочене су нове, веће пукотине у зидовима западног крила објекта, али и на другим мјестима. Новонастале пукотине упућују на смањену стабилност објекта, те са разлогом страхујемо за сигурност наших упосленика, али и опстанак вриједне архивске грађе похрањене у нашем депоу. Стабилност западног крила зграде је видно нарушено, а вибрације су осјетне чак и при простом корачању кроз оштећене просторије”, истакли су из ЈУ Хисторијски архив Сарајево, додавши:

”И прије ових оштећења, стабилност објекта је била компромитирана његовом старошћу. Сада оправдано претпостављамо да објекат више неће моћи издржати тежину архивске грађе похрањене у њему, а у опасности су и дјелатници архива који свакодневно врше истраживања архивске грађе како би сви субјекти који се обрате нашем Архиву, могли остварити своја права за што им је архивска грађа и потребна”.

У депоу у Чадорџиној улици, у објекту бившег Вакуфског сиротишта, изграђеног 1911. године, смјештено је готово 85 посто архивске грађе коју чува градски Архив Сарајева.

”Посебно желимо напоменути да су и овакви, неусловни смјештајни капацитети, дупке испуњени архивском грађом, а нови простори никада нису обезбјеђени те се наша установа сада налази у незавидном положају и због тога позивамо надлежне да уложе додатне напоре на рјешавању проблема занемариваних десетљећима, а с којима се данас суочава ЈУ Хисторијски архив Сарајево”, нагласили су из ЈУ Хисторијски архив Сарајево.