Штрајк у основним и средњим школама у Хрватској наставља се до петка, а хоће ли и даље, овиси о томе хоће ли синдикати прихватити пакет повећања плаћа од 10.4 посто који им је синоћ понудила Влада.

Хрватски премијер Андреј Пленковић навео је четири датума на која би се поступно повећале плаће запосленицима у хрватским школама.

Од 1. просинца плаће би се кроз додатак гранском колективном уговору повећава за 3 посто, од 1.сијечња повећале би се за још два, од 1. липња 3 посто, те од 1. листопада још 2 посто.

“Укупно би се у 2020. плаћа повећала 10,4 посто. Уз то, стављамо осигурач од 1 посто због коефицијента, о којима ће се одлучивати након избора, да се избјегне политизација, и о којима би уредба вриједила за цијелу сљедећу годину.
Очекујемо да ће, након што синдикати проведу одговарајуће процедуре, доћи до окончања штрајка те да школа почне од петка”, рекао је Пленковић.

Представник синдиката Бранимир Михалинец изјавио је да то није оно што су синдикати тражили те да ће препустити чланству да се изјасни о томе будући да се, као је казао, ради о њиховим плаћама, преноси Хина.

Састанак са синдикатима, који је почео у уторак око 16.30, завршио је око поноћи.

Због штрајка у школама који данас улази у 33. дан, ученици основних и средњих школа пропустили су 13 дана наставе. Према најави хрватске министрице знаности и образовања Блаженке Дивјак, пропуштено ће се надокнадити продуљењем школске године и скраћивањем празника.