Хрватски наставници и учитељи у штрајку данас и сутра ће се на референдуму изјашњавати о владиној понуди за прекид штрајка који траје већ више од мјесец дана.

Послије маратонских преговора између Владе и синдиката који су завршени касно синоћ, премијер Андреј Пленковић рекао је да влада нуди поступно повећања плата од 10,4 одсто кроз етапе, али не и повећање коефицијента сложености послова од 6,11 одсто, што учитељи и наставници траже.

Тако би се, уколико би на референдуму запослени у образовању прихватили владин приједлог, од 1. децембра кроз додатак гранском колективном уговору плате повећале за три одсто и за један одсто од 1. јуна идуће године.

Уз то би све јавне и државне службе добиле додатак од шест одсто на плату, али у три етапе: по два одсто у јануару, јуну и октобру.

“Очекујемо да ће, након што синдикати спроведу одговарајуће процедуре, доћи до окончања штрајка и да ће кренути школе од петка”, рекао је Пленковић и најавио да би се о коефицијентима преговарало послије избора, како не би било политизације.

Представник синдиката Бранимир Михалинец рекао је да то није оно што синдикати траже, али да ће све препустити чланству јер се ради о њиховим платама.

Прошлу понуду владе наставници су одбили на референдуму.

Преговори са синдикатима услиједили су послије великог протеста учитеља и наставника у понедјељак у Загребу, на којем се окупило више од 30.000 људи. Они су изнијели захтјев за повећањем коефицијената сложености послова и достојанством наставника.

Штрајк запослених у основним и средњим школама траје од 10. октобра, када је влада одбила захтјеве школских синдиката послије циркуларног штрајка у оквиру којег су само повремено штрајковале све школе. Од прошлог уторка одвија се општи штрајк и нема наставе.

Од почетка протеста влада није жељела да преговара са синдикатима о повећању коефицијената, већ им је нудила повећања плата кроз повећање основице.

Уз наставнике је стало и више од 50 других синдиката, али и бројне организације цивилног друштва, појединци из јавног и политичког живота, као и родитељи окупљени у групе подршке на друштвеним мрежама.