Предсједнику Владе Републике Сјеверне Македоније Зорану Заеву вечерас је на Свечаној академији у Народном позоришту Сарајево уручена Међународна награда “Иса-бег Исхаковић”.

Из Комитета за додјелу награде речено је да је Зоран Заев не само значајно унаприједио односе у регији Западног Балкана, него је показао снажно политичко лидерство у контексту одлучнијег приближавања региона Европској Унији и НАТО-у.

У сазиву Комитета за 2019. годину учествовао је значајан број академика попут Мирјане Вуковић, Владимира Беуса, Мирсаде Хукић, Лидије Лицендер-Цвијетић, Марине Катнић-Бакаршић, Абдулаха Шарчевића, Дејана Милошевића, Браниславе Рађеновић, Слободана Логе, Джевада Јузбашића и др.

Овогодишњи лауреат Зоран Заев изразио је задовољство што му је Комитет одлучио додијелити, како каже, ту важну награду којом Босна и Херцеговина одликује своје пријатеље.

“БиХ је кренула тражити пријатеље и пронашла је мене, уз мене пронашла је и мој мултиетнички народ Сјеверне Македоније и за мене то значи само још више јачање веза међу народима. Та награда за мене је огромна, нешто што сам само могао сањати”, додао је Заев.

Будући да зна ко је све одликован том наградом и за које заслуге, Заев каже да је њему то још и већа част јер је препознат његов рад као младог политичара, а он управо ради на изградњи пријатељства и разумијевања.

“Та награда је баш због пријатељства. Сарајево је симбол за све грађане региона, пркосећи ратовима и градећи пријатељства, у том мултиетничком дијелу Балкана ја сам препознат као пријатељ, а управо та пријатељства су нова нада за бољу будућност која се гради на искуствима из прошлости”, нагласио је Заев.

Предсједница Комитета Адила Пашалић-Кресо подвукла је да се награда додјељује особама које представљају јавни, друштвени и политички узор, напомињући да је Заев управо политичар који може бити примјер политичарима земаља Балкана.

У умјетничком дијелу свечаности учествовали су оркестар Сарајевске филхармоније предвођен маестром Дариом Вучићем, док су композиције из европске и босанскохерцеговачке културне баштине извеле солистице Катарина Кикић, сопран и Ведрана Шимић, сопран.

Свечаности додјеле награде присуствовали су представници бх. институција те дипломатског кора и друге званице.

Међународна награда “Иса-бег Исхаковић” додјељује се од 2008. године, а добили су је Алија Изетбеговић, Иво Јосиповић, Колинда Грабар-Китаровић, Филип Вујановић, Борут Пахор, Хеинз Фисцхер, Рецеп Таyyип Ердоган, Ивета Радичова, Гјоргје Иванов те Илхам Алијев.