Европска филмска академија номиновала је шест остварења за најбољи европски филм 2019 године, међу којима су “Бол и слава” Педра Алмодовара и “Официр и шпијун” Романа Поланског.

Међу номинованим остварењима су “Јадници” које је режирао Лађ Лу, “Разбијач система” Норе Фингшид, “Фаворит” Јоргоса Латимоса и “Издајник” Марка Белокија.

Међу номинованим документарцима су остварење из Сјеверне Македоније “Медена земља”, аутора Лјубомира Стефанова и Тамаре Котевске, “Путиново свједочење” Виталија Манскија, “Нестанак моје мајке” Бењамина Барезија, “Селфи” Агостина Ферентеа, те остварење “За Саму” аутора Вада ал-Катлеба и Едварда Вотса.

За најбољег режисера номиновани су Педро Алмодовар за филм “Бол и слава”, Роман Полански за филм “Официр и шпијун”, Јоргос Латимос за филм “Фаворит”, Марко Белокио за филм “Издајник”, те Селин Скјама за “Портрет даме у пламену”.

За најбољи сценарио номиновани су: Педро Алмодовар за “Бол и славу”, Марко Белокио, Лудовика Рамполди, Фанческо Пиколо и Валиа Антели за “Издајника”, Селин Скјама за “Портрет даме у ватри”, Лађ Лу, Ђордано Ђедерлини и Алексис Маненти за “Јаднике”, те Роберт Херис и Роман Полански за “Официра и шпијуна”.

Најбоља женска улога у европском филму за 2019. годину биће изабрана између Оливије Колман (“Фаворит”), Трини Дархол (“Краљица и срце”), Наоми Мерлан и Аделе Ханел (“Портрет даме у пламену”), Викторије Мирошниченко (“Бинпол”) и Хелене Зенгел (“Разбијач система”).

За најбољег глумца номиновани су: Антонио Бандерас (“Бол и слава”), Жан Дујардин (“Официр и шпијун”), Пиерфранческо Фавино (“Издајник”), Леван Гелбакиан (“И тада смо плесали”), Александар Шер (“Гандерман”) и Ингвар Сигурсон (“Бијели, бијели дан”).

Награде Европске филмске академије биће додијељене 7. децембра у Берлину.