Књига “Од стећка до нишана у Босни и Херцеговини”, аутора академика Ибрахима Пашића представљена је данас у Сарајеву.

Та књига, чији је издавач Бошњачка заједница културе (БЗК) “Препород”, написана је пред саму смрт Пашића, а штампана је 2017. године, у години у којој је аутор и преминуо.

Како је речено на промоцији, БЗК “Препород” и Вијеће Конгреса бошњачких интелектуалаца (ВКБИ), заједно са промоторима, данас са пијететом, уз подршку домаћина промоције Бошњачког института – Фондација Адила Зулфикарпашића, реализирају неиспуњени аманет према Пашићу – представљање тог значајног научно-истраживачког дјела.

Модератор представљања Емир Златар је казао да је Ибрахим Пашић пионир у контексту истраживања суштинских, повјесних чињеница, истина о Босни које су, на жалост, 120 и више година стратешки гуране у страну, поништаване, многи плагијати су исписани.

“Оно што је сигурно је да ће у наредним деценијама то бити почетне тачке нашим данашњим младим истраживачима, да продубе те истине, да дођу до још више докумената и најзад да ми пишемо истину о Босни на основу повјесних чињеница и докумената, а не на основу идеологија, како је то било до сада”, казао је Златар.

Предсједник БЗК “Препород” Сањин Кодрић је навео да је то књига која показује континуитет постојања Бошњака као народа од средњег вијека па надаље.

По његовим ријечима, књига се бави континуитетом сахрањивања под стећцима и под нишанима, показујући на тај начин да и под стећцима и под нишанима леже наши заједнички преци. У том смислу, та књига показује заправо континуитет постојања једног народа.

Предсједник ВКБИ Неџад Мулабеговић је навео да је ова књига значајна због тога, као што су и претходне књиге академика Пашића, што се фундира искључиво на хисторијским чињеницама и документима, што даје и одређену валидност, с једне стране. С друге, даје фактички могућност промоције и презентације хисторијских чињеница и, што је врло битно, хисторијског континуитета који постоји на босанскохерцеговачким просторима.

“Она је подједнако, по мени, значајна и за нас који живимо у БиХ, јер на жалост често немамо баш изворне чињенице и констатације, а посебно је значајна у промотивном смислу хисторијског континуитета БиХ, почевши од Кулина бана па до данашњих дана”, навео је Мулабеговић.

Истакнуо је да све што је написано у тој књизи је засновано на изворним хисторијским чињеницама, односно фактографији, што је у хисторијској науци изузетни значајно.

На данашнем скупу о књизи су говорили академик Джевад Јахић, Сенадин Лавић, Хасиб Муховић и Харис Силајџић.