Поступци јавних набавки у Босни и Херцеговини и даље су нетранспарентни и дискриминирајући, и нису у интересу грађана, закључак је организација које прате ове поступке. У овој години анализирано је више од три тисуће поступака, с посебним освртом на уговарање и реализацију. Многе набавке нису одраз стварних потреба грађана.

Својеврсни шампион набавке службеног аутомобила у овој години је град Мостар. Спецификована тендерска документација, закључили су монитори, фаворизовала је једног произвођача и изњедрила рекордну цијену од 146 хиљада марака. Истовремено, овај град је у опасности од еколошке катастрофе због неријешеног питања депоније и одвоза смећа.

АЛЕКСАНДРА МАРТИНОВИЋ, Транспаренси интернешнл БиХ

“Генерално је правило да се готово у 90% случајева набавља тачно преферирано моторно возило које се „црта“ путем тендерске документације, односно техничка спецификација ширине пртљажника, међуосовинског размака и сл. Када се све то укомпонује, готово не можете погријешити у прогнози које возило преферира, а све су то кршења основних принципа закона”, рекла је Мартиновићева.

Мониторингом више од три хиљаде поступака детектоване су и лоше праксе нереално високо постављене гаранције и обезбјеђења уговорних органа чиме демотивишу понуђаче, измјене услова реализације уговора, али и картелизација тржишта, због које се оштећени понуђачи не буне. Технички и финансијски услови скројени су само за једног понуђача, чак и инсистирањем на различитим цертификатима нпр. код набавки ИТ услуга.

ИГОР ВУКАЈЛОВИЋ, Удружење грађана Тендер, Бањалука

“Послије два три телефонска позива добио је неку кућу која продаје те цертификате и рекли су му отприлике да то кошта хиљаду и нешто еура и кад он то уплати у року од два дана, они ће му то послати мејлом. Тако да ти цертификати толико имају неког смисла”, изјавио је Вукајловић.

Први пут су праћени судски поступци који се тичу кривичних дјела из области јавних набавки. У Федерацији БиХ нису ни квалификовани кроз кривично законодавство на овај начин, док подаци из РС и Брчко дистркита забрињавају. Само три судска поступка вођена су незаконито, уз злоупотребу поступака у јавним набавкама. Пресуђене казне су новчане уз условни затвор.