Испред Средње медицинске школе “Иван Павао II” у Бихаћу данас је одржан мирни протест ученика, родитеља и наставника. Они су се окупили како би исказали незадовољство због неповољне финансијске ситуације у којој се већ дуже вријеме налази ова образовна установа, која дјелује при Католичком школском центру.

Проблем финансирања Средње медицинске школе траје већ дужи период. Од 2013. до 2017. године та установа је финансирана средствима из буџета Унско-санског кантона. Након тога школа се, како каже наставно особље, сналазила уз помоћ различитих донација како би све до данас опстала, иако је од кантоналних власти тражила рјешење.

Иначе, у склопу Католичког школског центра “Иван Павао II” у Бихаћу налазе се Основна школа и Средња медицинска школа, док је Гимназија стављена у стање приправности због мањег интересовања ученика. Уколико власт напокон не ријеши овај проблем, Средња медицинска школа морала би затворити своја врата, чиме би била погођена 164 ученика и 16 наставника.

Вијеће родитеља, које је и покренуло овај мирни протест, наводи да неће одустати од тражења рјешења, тврдећи како не желе да њихова дјеца плаћају школарину јер имају право на бесплатно школовање.

За сутра је заказана сједница Владе Унско-санског кантона. Родитељи се надају да ће се, након данашњег протеста, на сједници наћи и овај проблем.