У Високом ће вечерас свечано бити отворени 16. “Дани Заима Музаферије”, манифестација која ће до 8. децембра обогатити културну сцену у Високом, у организацији Удружења “Арс Трагови”.

Представе, изложбе слика и филмска остварења уткани су у овогодишњи програм манифестације, чији је циљ очување сјећања на истакнутог бх. филмског, позоришног и телевизијског глумца Заима Музаферију.

Предсједник Удружења “Арс Трагови” Расим Кадић истакнуо је на уводној конференцији за медије да то удружење наставља с поносом чувати успомену на височког препознатљивог глумца те да манифестација “Дани Заима Музаферије” представља круну једногодишњег рада.

Најавио је да ће овај пут бити изведене четири театарске представе, бити постављене двије изложбе слика те приказан један филм.

Као централни догађај Дана најавио је премијеру представе Театра Тотал из Високог “Крај игре”, рађене по мотивима драме “Енд гејм” Семјуела Бекета, а у режији Јасенка Музаферије, која ће бити изведена у Градском кину Високо.

Од ликовних догађаја извојена је изложба слика Романа Петровића у Завичајном музеју Високо, а ријеч је о репрезентативној поставци “Дјеца улице” из фундуса Умјетничке галерије Босне и Херцеговине.

“Сваке године припремимо једну репрезентативну изложбу по којој су Дани препознатљиви, а након представљања, између осталих, дјела Габријела Јуркића и Исмета Мујезиновића, сада је ред на Романа Петровића”, казао је Кадић.

Он додаје да Дани у свом 16. издању први пут нуде и луткарску представу, а ријеч је о комаду “Мали Мук” Позоришта младих Сарајево, која ће бити изведена у Културном центру Пријеко-Алтиндаг, а височка публика имат ће прилику погледати и представу “Славна Флоренс” Камерног театра 55 у режији Адмира Гламочака, која ће бити изведена у Градском кину Високо.

Такођер, премијерно ће бити приказан документарни филм “Пљуни у шаке” редитеља Тарика Хоџића у Градском кину Високо, урађен за Ал Джазира Балканс.

Ту је и изложба радова “На двије палете” височких умјетника Менсуда Бечара и Алије Шахиновића која ће бити отворена у Галерији Ликум 76.

Поред споменутих садржаја, Дани доносе и представу “Таксиметар” по тексту Горана Војновића из Словеније, у извођењу Адема Смаилхоџића и Ирфана Рибића, а бит ће изведена у Културном центру Пријеко – Алтиндаг.