Лидери двије побједничке партије на пријевременим парламентарним изборима на Косову, Покрета Самоопредјељење и Демократског савеза Косова потврдили су формирање владајуће коалиције и најавили постизање споразума у наредних неколико дана.

Предсједник Самоопредјељења и будући премијер Косова Албин Курти након првог састанка делегација двије партије послије верификације резултата избора од 6. октобра, који је одржан у Скупштини Косова, изјавио је да је састанак био конструктиван и да ће двије партије у наредних неколико дана постићи споразум о владајућој коалицији.

Курти је казао да је потврђено све оно што је до сада урађено у вези с хармонизацијом програма, те да ће сутра бити одржан састанак експерата двије партије у вези с питањима која су изостала.

“Договорили смо да се ми предсједници два субјекта интензивно састајемо зато што морамо склопити споразум којим ћемо означити ново поглавље у Републици Косово, с другачијом културом управљања, са развојним програмом за законску и социјалну правду и за европске интеграције, увек дајући приоритет грађанима Републике без разлике”, казао је Курти.

Лидер ЛДК-а Иса Мустафа је изјавио да је састанак био јако плодоносан, конкретан и садржајан, те да је честитао Куртију победу.

“Заједно смо констатовали да је оно што су Радне групе урадиле у овом временском периоду на приближавању и хармонизацији владиног програма готово завршено и остаје да се још сутра дефинише потпуно. Сложили смо се о питањима која треба завршити, док видимо вољу обје стране да наставимо интензивно ових дана редовне контакте како би одредили и наше одговорности у будућој влади с циљем да влада буде успјешна и да прије свега буде у интересу Косова”, казао је Мустафа.

Према верификованим резултатима избора објављеним у сриједу, до сада опозиционе партије су побиједиле и Самоопредјељење има 29, а ЛДК 28 посланика. Док се чекало на верификацију резултата, Курти је са посланицима мањинских заједница, већ обезбиједио још четири неопходна гласа за парламентарну већину од 61 гласа.