У нередима током антивладиних протеста на југу Ирака погинуле су најмање 42, а рањено је више од 330 особа.

Широм Ирака и даље трају антивладини протести, а до сукоба између демонстраната и полиције је дошло у Насириyаху, главном граду провинције Дхи Кар и Најафу, главном граду истоимене провинције.

До нереда у Насириyаху је дошло на мостовима Ал Насер и Ал Заитон који повезују град на обалама Еуфрата, а на којим демонстранти четврти дан заредом блокирају саобраћај.

Ирачке снаге сигурности током интервенцију су користиле и ватрено оружје, а неименовани извори из болница у Насиријаху саопћили су да је живот изгубило најмање 32, а да је рањено више од 230 особа.

Локалне власти су прогласиле забрану изласка на улице све док полиција не успостави ред.

Премијер Ирака Адел Абдул-Махди експресно је смијенио генерала Јемила ал-Шамарија који је синоћ именован на функцију координатора интервенција на демонстрацијама.

До сличних нереда данас је дошло и на антивладиним протестима у центру ирачког Најафа.

Најмање десет особа је погинуло, а више од стотину их је рањено у нередима испред маузолеја шијитског клерика Мухамеда Бакира ал-Хекима.

Док локалне власти моле мјештане да болницама донирају крв за лијечење рањеника, ирачки премијер Абдул-Мехди је именовао војног прочелника у Најафу, а задаћу успоставе реда на улицама тог града дао је генералу Алију ал-Хасхимију.

Ирак је поприште вишедеценијске дубоке политичке и сигурносне кризе, а од почетка октобра трају и антивладини протести на којима демонстранти траже оставку премијера Адела Абдул-Махдија.

Према подацима Комисије за људска права, од почетка протеста у Ираку је смртно страдало најмање 336 особа, а у нередима на улицама повријеђено је близу 15.000 људи.