Предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић, изјавила је за Радио Витез како неће допустити да Босну и Херцеговину присваја један народ. Поручила је да неће одустати, док не буде измијењен, како је навела, “срамотни изборни закон”, који дискриминише Хрвате.

“Не прихватам подлу флоскулу о томе, да се Хрватска мијеша у унутрашња питања друге државе. Устав Републике Хрватске нам налаже бринути о нашем народу у Босни и Херцеговини”, рекла је Грабар-Китаровић.

На ове изјаве предсједнице Хрватске, реаговали су чланови Предсједништва БиХ, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић.

“Једноставно се може рећи да је ово мијешање у унутрашње послове Босне и Херцеговине, не због тога што она долази овдје по гласове, мада и то је дискутабилно, него због свих оних изјава које даје, али нажалост није то ништа ново у односима наше двије земље. Кажем, нажалост, и надам се да ће то престати окончањем ове предсједничке кампање, односно, избором новог предсједника или предсједнице Републике Хрватске”, рекао је предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић.

“Госпођа Китаровић се неће питати шта ћемо ми урадити овдје у Босни и Херцеговини. Ми ћемо кројити своју судбину онако како ми мислимо. Када кажем ми, мислим на све народе, све грађане и све политичке опције које постоје унутар Босне и Херцеговине”, коментар је члана Предсјдништва Босне и Херцеговине Шефика Џаферовића.