Свака четврта млада особа, односно у просјеку 23 посто дјеце и омладине, овисна је о “паметном” телефону, показали су резултати најновијег истраживања. Овисност, која подразумијева нервозу када телефон није доступан или занемаривање важних активности, има штетан утицај на ментално здравље.

Највећи број овисника су дјевојке од 17 до 19 година, наводи се у истраживању, објавио је “Јуроњуз”.

“Анализа је показала посљедице не само прекомјерног кориштења, већ дисфункционалне употребе телефона. Утврдили смо повезаност овог понашања и погоршаног менталног здравља”, рекао је Бен Картер са Института за психијатрију, психологију и неурологију при Кингс колеџу у Лондону.

Код особа које су зависне од телефона примијећена је повећана депресија, анксиозност и стрес, а имају и проблема са спавањем.

Многи проблематични корисници кажу да највећи дио времена проводе на друштвеним мрежама.

Аутори сматрају да је потребно да се јавност упозна са овим проблемом, јер ће “паметне” телефоне користити и наредне генерацијем.

Они наводе да још није прецизно утврђено да ли се ради о зависности од самих “паметних” телефона или апликација које користе, те указују на потребу да се изврше додатна истраживања да би се утврдиле потенцијалне посљедице по ментално здравље будућих младих генерација.

Научници су анализирали 41 студију, објављену од 2011. године. Истраживањем је обухваћено 4.871 тинејџера и младих из Азије, Европе и Сједињених Америчких Држава.