Четвртина анкетираних младих људи зависна је од паметног телефона, а та повезаност често доводи до здравствених проблема и депресије, показује британска научна студија.

Студија Краљичиног колеџа у Лондону показује да такво зависничко понашање доводи до напада панике ако млади људи остану без мобилног телефона, те да младе особе не могу да контролишу своје понашање, односно вријеме које проведу користећи уређај.

Истраживање указује да таква зависност има озбиљне посљедице на ментално здравље.

У оквиру студије објављене у часопису “БМЦ Психијатрија” анализирано је 41 испитивање, у којима је обухваћено 42.000 младих особа. Радило се о проучавању “проблематичног кориштења паметних телефона”.

Према студији, код 23 одсто испитаника уочено је понашање које одговара зависности, попут депресије због тога што немају приступ уређају или немогућности контролисања времена проведеног на уређају, те кориштења уређаја у толикој мјери да је то погубно по остале активности.

Такво понашање могло би бити повезано и са другим проблемима, попут стреса, депресивног расположења, мањка сна или ограничених способности у школи, наведено је у студији.

Паметни телефони неће нестати и постоји потреба да се разумију размјере проблематичног кориштења тих уређаја, упозоравају истраживачи.

Није јасно сасвим да ли паметни телефон сам по себи ствара зависност или то чине апликације које људи користе. У сваком случају, сматрају научници, потребно је да јавност буде свјесна проблема око потребе паметних телефона код младих и дјеце.