Универзитет у Сарајеву је данас обиљежио 70. годишњицу одржавањем свечане сједнице Сената и промоцијом професора емеритуса Универзитета у Сарајеву.

Проф. др. Рифат Шкријељ, ректор Универзитета у Сарајеву, је истакао да је Универзитет у Сарајеву претходних деценија постигао врло значајне резултате и успјехе у области образовања.

“Универзитет у Сарајеву је у 70. годишњици свога постојања, можемо слободно казати, у ситуацији да може истакнути врло озбиљне резултате које смо постигли у претходних неколико година, тако да у 70. годишњицу улазимо с врло озбљним искораком према бољој будућности”, рекао је Шкријељ.

Додао је су прошле године, након потписивања колективног уговора, значајно побољшали положај академског особља што је значило повећање плаћа за 60 посто.

“Урадили смо као Универзитет много на квалитету истраживања и добили од Еуропске комисије лого за изврсност у истраживањима. Тај лого има неколико универзитета у БиХ. Запослили смо у протеклој години више од 150 наших најбољих студената, добитника златне и сребрне значке. И у том погледу, Универзитет у Сарајеву данас, када слави 70. рођендан, може бити поносан на оно што је постигао у прошлости”, казао је Шкријељ.

Подсјетио је да је на Универзитету у Сарајеву до сада дипломирало преко 170 хиљада студената у протеклих седам деценија, а преко три и пол хиљаде их је докторирало.

“Универзитет у Сарајеву је као најстарији и највећи универзитет у БиХ дао озбиљан допринос формирању других јавних универзитета. Тиме се може сумирати да је Универзитет у Сарајеву дао озбиљан допринос развоју БиХ као државе и нашег бх. друштва, а да смо преко школовања младих људи из земље и изван БиХ дали допринос и шире изван БиХ. Налазимо се међу 6,2 посто најбољих универзитета у свијету. Били смо на почетку мандата овог руководства међу око 9,5-10 посто најбољих универзитета. За ових неколико година нашли смо се у том неком, можемо рећи, елитном друштву 6,2 посто најбољих универзитета, и у том погледу смо задовољни”, рекао је Шкријељ.

Напоменуо је да је Универзитет у Сарајеву пролазио и кроз различита искушења, истакавши да је увијек одолијевало свим изазовима с којима се Универзитет суочава и данас.

“Имамо ситуација да нам студенти три факултета не похађају наставу већ дуже од мјесец дана самовољом једног факултета. Али и то је живот и то се треба споменути у свечаним тренуцима. Не требе ствари склањати од јавности, оне морају бити доступне, јер свечаност траје кратко, али живот идаље даље”, казао је Шкријељ.

На крају је истакао да ће као одговор на такво понашање, студенти ова три факултета исказати свој бунт и највјероватније ће у сриједу имати мирну протестну шетњу како би упозорили јавност, а прије свега оснивача, Скупштину и Владу Кантона Сарајево, да се тај проблем мора коначно ријешити.

У част професора емеритуса Универзитета у Сарајеву промовисани су академик др. Есад Дураковић, академик др. Асиф Шабановић, академкиња др. Мирјана Вуковић, проф. др. Рамо Маслеша и проф. др. Нико Икић.

На свечаности су додјељене и захвалнице Универзитета у Сарајеву појединцима и институцијама заслужним за изузетна достигнућа, промоцију и успјешан рад и развој Универзитета у Сарајеву.

Прије 70 година, 2. децембра 1949. године, у згради старе градске Вијећнице састала се Скупштина Универзитета на којој су изабрани први ректор др. Васо Бутозан и први проректор др. Драго Крндија.

Свечана академија, поводом обиљежавања 70 година Универзитета у Сарајеву, биће одржана вечерас у Народном позоришту Сарајево.