Поводом Међународног дана особа с инвалидитетом, у Сарајеву се одржава конференција о теми “Примјери добре праксе сарадње организација особа с инвалидитетом и локалних заједница у Босни и Херцеговини”.

Циљ конференције је да се дијалогом и примјерима добре праксе из појединих опћина укаже на значај сарадње локалних заједница с удружењима особа с инвалидитетом ради унапређења квалитета живота њих и њихових породица у мјесту у којем живе.

Конференцију је отворио замјеник министрице за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине Предраг Јовић, који је казао да Министарство, заједно с Вијећем за особе са инвалидитетом Босне и Херцеговине, сваке године обиљежава овај значајан датум и бира теме од значаја за особе са инвалидитетом.

“Ове године смо се одлучили на конференцију на којој ће бити фокус сарадње локалних заједница с невладиним сектором који се бави људским правима у области особа с инвалидитетом. Сви морамо имати сензибилитет и осјећај за овакве ствари, свако од нас треба имати један приступ који је људски, а и да се прилагођавамо европским стандардима и идемо у корак са Европом”, рекао је Јовић.

Конференцији присуствују представници Вијећа за особе с инвалидитетом Босне и Херцеговине, УНДП-а, институција Босне и Херцеговине, Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко Дистрикта, представници канцеларије омбудсмена за људска права Босне и Херцеговине, омбудсмена за дјецу Републике Српске, те представници удружења особа с инвалидитетом.

У Мостару је, поводом Међународног дна особа с инвалидитетом, одржана конференција “Промоција учествовања и лидерства младих особа с инвалидитетом – Предузимање акција за имплементацију агенде одрживог развоја до 2030. године”.

Конференцију је организовала Мисија ОСЦЕ-а у нашој земљи, у сарадњи са Коалицијом организација оосба с инвалидитетом с подручја Херцеговачко-неретванског кантона, Бијељине, Добоја, Сарајева и Тузле.

У Зеници је одржан округли стол о запошљавању особа с инвалидитетом. Представљени су подаци запослености особа с инвалидитетом у Федерацији БиХ.

Проблеми особа са инвалидитетом у Босни и Херцеговини су бројни и о њима треба причати свакодневно, а не само на овај дан, један је од главних закључака скупа у Зеници.

Учесници округлог стола послали су поруку надлежним институцијама да се укључе у ефикаснију наплату средстава намијењених запошљавњу особа са инвалидитетом, односно на провођење закона у овој области, који је јасно прописао обавезе привредних субјеката, што би за крајњи циљ имало много више запослених особа са инвалидитетом, које итекако могу дати пуни допринос у одређеним гранама привреде.

Међународни дан особа с инвалидитетом обиљежен је и у Дому за особе с инвалидитетом у Вишеграду, дружењем радника и корисника.

Ово је једина установа у Босни и Херцеговини која се бави смјештајем, збрињавањем, социјалном и медицинском рехабилитацијом особа ометених у развоју.

Кориснице Дома за лица са инвалидитеом у Вишеграду, заједно са запосленима у овој установи обиљежили су Међународни дан особа са инвалидитеом са циљем да повећају свијест код грађана, како би се што боље разумјеле потребе и проблеми ове популације и унаприједио њихов положај.

У Дому за лица са инвалидитетом смјештено је 185 корисница. У овој установи корисницима је на располагању смјештај, социјална и медицинска рехабилитација, те бројне дневне радионице.