У пословној зони “Инцела” у Бањалуци постоји ризик за екосистем и здравље људи који раде у овој зони, али ситуација није алармантна. Ово је утврђено након прве фазе управљања контаминираним земљиштем у пословној зони Инцела, рекао је данас Бодвејн Фоке, холандски консултант којег је ангажовао УНДП.

Комплетно подручје пословне зоне Инцел у којој је након пожара утврђено присуство пиралена и других тешких метала, није могуће очистити у наредне двије године. Нужно је изабрати локације са највишим ризиком и радити структурисано, а за то је потребно вријеме, рекао је холандски експерт Бодвин Фоке.

Неопходно је донијети план управљања земљиштем јер, каже холандски експерт, можда на овом простору постоје и неке друге контаминације воде и тла.

Из УНДП је потврђено да је потребно узети додатне узорке да би био направљен план управљања овим земљиштем због чега консултанти требају још два пута да изађу на терен и узму узорке. Тврде, међутим, да није потребно предузимати хитне мјере.

У пословној зони Инцел 9. марта је избио пожар током сјече трансформатора када је плануло отровно уље пирален које је, како кажу стручњаци, штетно колико и радиоактивне материје. Пожар је, како тврде надлежни, отворио еколошки проблем који постоји одавно.