Иако је било најављено да ће о мигрантској кризи данас расправљати Савјет министара, сједница је јуче у послијеподневним сатима одгођена. Када ће процедура за избор новог сазива Савјета министара бити проведена до краја- још није извјесно.

Ни сједница Колегијума Представничког дома БиХ још није заказана, а већ се увелико спекулише да политички партнери- само што су се тешком муком договорили, поново уцјењују једни друге. И док грађани Босне и Херцеговине чекају расплет политичке кризе, истраживали смо резултате рада- још увијек актуелних министара.

Босна и Херцеговина није постала “велико градилиште”. Босна и Херцеговина није добила статус кандидата за чланство у Европској унији, а плате у јавном сектору нису смањене. Јавна управа и даље није ефикасна и рационализована. Све ово супротно предизборним обећањима странака које су саставиле Савјет министара 2014. године. Испуњено их је само три одсто, а доста их је и насљедна категорија, заостала из претходних сазива.

ДАЛИО СИЈАХ, “Истиномјер.ба”

Имали смо и Упитник ЕК који смо послали али дупло, или готово тродупло више времена нам је требало него што смо мислили да ће нам требати. Онда на крају смо имали ситуацију и са додатним питањима гдје смо опет послали одговоре који нису били потпуни, дакле, одређени број додатних питања остао је неодговорен. У погледу инфраструктуре, имамо и овај фијаско у погледу градње ХЕ Врандук која је и обустављена. Памтићемо га и по реформској агенди која је реализована до неких 50%.

Министри су се најлошије показали у законодавној активности, драстично пасивније од колега из претходна два сазива. Због лоших коалиционих односа, добар дио приједлога око којих се и договоре, није пролазио у Парламенту. Како су одмицале године, тако је и сједница било све мање, подаци су Центра цивилних иницијатива. Савјет министара који је функционисао као Дом народа – тако петогодишњи мандат укратко описује професор Славо Кукић.

СЛАВО КУКИЋ, социолог

То је мандат којег су појели скакавци, и мислим да је један од најнеуспјешнијих мандата од ’96. године. То је једини детаљ по којем су се ови министри издвојили у односу на све претходне.

Најпродуктивније је, барем када је у питању предлагање закона, било Министарство правде, а Министарство спољне трговине и економских односа у пракси је произвело најконкретније резултате. Без обзира на резултате, грађани са којима смо разговарали издвајају неког другог.

Досадашњи сазив се, свакако, издваја по једном. Због блокаде власти, министри су најдуже сједили, односно и даље сједе у фотељама – пуних пет година.